Літній табір "МедіаКактус"

Літній інфотабір в бібліотеці «МедіаКактус. Істрія в моменті»

Протягом двох тижнів у бібліотеці діяв літній табір нового формату «МедіаКактус. Істрія в моменті», який поєднав у собі розважально-пізнавальну складову з профорієнтаційною.

Бібліотекарі організували програму так, щоб вона містила заходи у формі ігор, екскурсій, майстер-класів, терапії та практичних занять зі створення медіаконтенту. Підлітки віком від 10 до 14 років протягом 5-ти днів відвідували табір у дві зміни: перша – з 10 по 14 липня, друга – з 17 по 21 липня. При формуванні двох груп по 20 осіб акцентували увагу на тому, що набираються діти, які мають інтерес до журналістики і прагнуть дізнатися більше про роботу медійників та про створення журналістських матеріалів.

Діти, як справжні журналісти, отримали іменні бейджики з назвою табору та символічним зображенням кактуса, а також ручки та блокноти.

Працювали з професійними медійниками різних сфер. Редакторка інтернет-видання «Район. Життя» Оксана Федорук розповідала про особливості текстової журналістики і репортерської праці, правила підготовки та ведення інтерв’ю, створення текстових та фотоматеріалів для новинних сайтів. Ведучий з «12 каналу» Богдан Коваль провів майстер-клас –   навчав як говорити на камеру та брати коментарі.

Під час екскурсії на телебачення «Суспільне. Волинь» телеведуча Олена Чернуха розповідала дітям про принципи своєї роботи: як знімаються сюжети про надзвичайні події, інтерв’ю з високопосадовцями, підготовка питальника тощо.

У студії «Суспільного» учасники табору дізналися, як записуються радійні програми.Діти разом з Ольгою Шарутою вчились вести передачі у ролях: журналіст і гість студії у прямому ефірі говорили про екскурсію в Окольному замку, який ми відвідували напередодні. Вчилися грамотно будували речення, ставити питання, що передбачають розгорнуті відповіді.  

Керівниця творчої студії Наталія Журавльова проводила інтерактивні заняття з дихання, дикції, голосотворення, а також вчила роботі з мікрофоном.

 

Разом з завідувачкою краєзнавчого відділу Любов Фрадинською під час мульттерапії практикували основи сторітелінгу, створювали свої власні історії, з’ясовували, як з допомогою емоційного впливу можна зацікавити аудиторію.

З Валентиною Романишиною, головною бібліотекаркою науково-методичного відділу, з’ясовували, що таке журналістика, чим журналістський матеріал відрізняється від художнього твору та на основі казки вчились писати кореспонденції. Ще діти знімали відео та робили фоторепортажі.

Квест-екскурсію бібліотекою проводила для команд табору Діана Майко, завідувачка сектору відділу бібліографії, а гру з фінансової грамотності «Лісові комерсанти» – бібліотекарі відділу читального залу. Також участь у роботі табору взяли працівниці відділу культури та мистецтв Наталія Олійник та Анна Романчук. Під керівництвом заступниці директора та кураторки цих заходів Оксани Коби діти саджали кактуси як символ медіатабору.

Про новий формат корисного дозвілля у Луцьку готували матеріали місцеві ЗМІ (телеканал «Аверс», інтернет-видання «Волинські новини», радіо «Суспільне.Луцьк»).  Фінансову підтримку табору надавав Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом».

Редакторка «Суспільного» радіо Ольга Шарута висловила свою думку щодо ідеї медіа табору: «Ми живемо в інформаційному суспільстві, тому з дитинства важливо те, яку інформацію ми отримуємо: чи вміємо з нею працювати, аналізувати її. Такі заняття допомагають дітям зрозуміти, яка інформація потрібна і може бути корисною їм в житті. Цей табір дає можливість учасникам стати ще більш ерудованими  і мати перевагу над тими, хто цих знань не має».

Кожен день роботи табору детально відображався на сторінках бібліотеки у соціальних мережах (інстаграм та фейсбук). Найкращі враження про перебування у таборі залишилися у його учасників:

Вероніка: «Дуже круто! Цікавий табір: і весело, і пізнавально, і знайшли нових друзів».

Аріна: «Кактус, як джерело води в пустелі, а журналіст як джерело інформації для суспільства».

Марія: «Довге коріння кактуса, як глибокі знання та досвід журналіста». 

Додаткова інформація