Виставка-показ «Від середньовіччя до сучасності» у бібліотеці

 

У бібліотеці відбулось незвичайне дійство – виставка-показ моделей одягу Луцького центру професійно-технічної освіти «Від середньовіччя до сучасності». Колекція включала старовинний та сучасний одяг у народному стилі,який майстерно та вишукано виготовили учениці закладу.

Цей захід відбувся з метою привернути увагу до української культури та важливості відродження традицій.

Луцьк завжди був і є європейським містом, і мода відповідно була і є європейською. Одяг часів з’їзду європейських монархів дуже цікавий і це невипадково, адже у нашому місті було багато представників різних народів, тож Луцьк насправді був стильним містом. В процесі підготовки втілювалися яскраві ідеї. Партнери доповнювали його своїми цікавими пропозиціями, і, зрештою, відбулось гарне дійство, яке показало ще одну важливу частину нашого буття – моду.

Ведуча заходу, головна бібліотекарка відділу культури та мистецтв Наталка Олійник, підкреслила, що російські окупанти, ступаючи на нашу землю, в першу чергу знищують історичну спадщину, архітектурні пам’ятки та будівлі. Тож ми повинні не просто зберігати культурні цінності народу, а й кожен день їх примножувати, передавати «багатство» від батька до сина, від матері до доньки.

Старовинний костюм для ведучої, а також аксесуари, прикраси та взуття доби середньовіччя люб’язно надала реконструкторка історичного одягу Надія Гопалюк, яка познайомила усіх присутніх з історією моди тих часів.

На виставку завітали старшокласники Луцької ЗОШ №19 разом зі своїми наставниками. Вони мали змогу побачити не тільки середньовічну та сучасну моду, а й познайомитись з Оленою Звягінцевою (Олена Звягінцева Волинська), художницею картин історичного жанру, які прикрасили інтер’єр зали. Роботи пані Олени не раз демонструвались у нашій книгозбірні. Художниця зазначила, що молоді необхідно також бути носіями культури. Вона закликала не бути байдужими та надихатись історіями зображених на полотнах діячів минулого та сучасних героїв, які сьогодні захищають Україну від окупантів.

На заході звучали музичні твори композиторів Антоніна Дворжака, Максима Березовського, Вольфганга Амадея Моцарта у виконанні учнів Луцької музичної  школи №1 ім. Фридерика Шопена.

Насправді, яскраве дійство не залишило байдужим нікого!

Сучасна українська мода тісно переплетена з народними мотивами. У нас – багатовікові традиції та історія. І сьогодні ми лише трішки доторкнулись до неї, ще раз переконалися, що з давніх-давен традиції та культура України самобутні та неповторні… І жодна орда у нас цього не забере!

Додаткова інформація