ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ АВТОРСЬКОЇ ЛЯЛЬКИ «КНЯЗІВНИ ТА КНЯГИНІ»

 

20 лютого у Хабі Мераба бібліотеки відбулося відкриття виставки авторської ляльки «Князівни та княгині». Виставковий проєкт присвячений дружинам та донькам князів Русі-України Х – ХІІІ століття, жінкам княжих родів Гольшанських, Острозьських (ХVІ століття) тощо. Спираючись на дослідження з історії вбрання, майстрині використали традиційну техніку вузлової текстильної ляльки та вдягнули її в стилізовані шати візантійських царівен, княгинь Русі-України, скандинавських та німецьких принцес та королев.

На виставці представлено 79 вузлових ляльок, вбраних у княжі строї часів Київської Русі. Вони виконані як стилізовані образи, засновані на власних дослідженнях українських майстринь-лялькарок.

Про історію виникнення ляльки, її види, традиції творення, різницю між мотанкою та вузловою лялькою розповіла луцька майстриня-лялькарка Олена Михальчук, чиї роботи теж представлені в експозиції. Пані Олена також розповіла присутнім, як виникла ідея виставки «Князівни та княгині», що мандрує Україною, чиї золоті руки створили цю чарівну колекцію в Україні та в діаспорі: Норвегії, Бразилії та Канаді.

Присутнім на імпрезі студентам та викладачам Технічного фахового коледжу ЛНТУ, учням Луцького центру професійно-технічної освіти, волонтерам та іншим гостям було цікаво дізнатись історію кожної «княгині» та «князівни», які зараз перебувають у нашій книгозбірні.

Своїми думками та враженнями від колекції поділились майстриня-лялькарка Наталія Бугай та представниця Центру позашкільної освіти Волинської обласної ради Ольга Губалюк.

Учениці Луцького центру професійно-технічної освіти доповнили  свято показом колекції моделей середньовічного одягу «Любарт».

Пані Олена Михальчук подарувала бібліотеці авторську ляльку «Агнєшку Станішевську», яку виготовила майстриня Ірина Корень з Дніпра. Ця лялька особлива тим, що її праобразом стала реальна княгиня, яка в свій час пожертвувала кошти ордену бернардинів. Бернандини, в свою чергу, збудували монастир, у приміщенні якого зараз знаходиться наша бібліотека. Ця лялька займе особливе місце і стане показовим експонатом для молодих майстрів, які також вирішать створити ляльку власноруч.

Виставка у бібліотеці триватиме до 1 березня. Запрошуємо усіх бажаючих подивитись на цю красу!

Додаткова інформація