СЛОВО, МОЯ ТИ ЄДИНАЯ ЗБРОЄ…

 

23 жовтня, напередодні Дня української писемності та мови, у бібліотеці відбулися заходи, присвячені рідному слову.

Безумовно, мова для народу є його скарбницею. Рідна мова утворює невидимий зв’язок між усіма поколіннями минулого та майбутнього. Навіть коли українську мову намагалися витіснити, народ завжди зберігав та відстоював право розмовляти своєю мовою. Українські поети, художники, політичні діячі у всі часи намагалися зберегти та популяризувати рідну мову. З року в рік наша мова збирає все більше справжніх прихильників. Вже з 1997-го року щорічно в Україні святкують День української писемності та мови.

Поетично-мистецький перформанс «Слово, моя ти єдиная зброє…» зібрав шанувальників рідного слова різного віку. Завідувачка краєзнавчим відділом Любов Фрадинська говорила про значення мови для нашої ідентичності, для розвитку української культури та освіти.

Проректор із науково-педагогічної роботи КЗВО «Луцький педагогічний коледж» Ольга Фаст зі студентами навчального закладу розповіли про особливості української мови, про те, що важливо берегти та захищати українське слово у всій його різноманітності.

Звучали вірші про рідну мову в чудовому виконанні студійців зразкової театральної студії «Бешкетники» Палацу культури.

Пісні про Україну та мову звучали у виконання учнів Луцької музичної школи № 1 імені Фридерика Шопена (викладач Ірина Котлицька-Марчук).

На мовознавчий турнір «Ну що б, здавалося слова…» були запрошені ліцеїстки 10.2 класу Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні, які проявили хороші знання та винахідливість.

Капітани команд «Солов’ят» та «Мовознавців» на початку турніру представили свої команди. Програма заходу була насиченою та різноплановою. Ліцеїстки продовжували українські прислів’я, вправлялися у дикції, дискутували про молодіжний та мережевий сленг, відповідали на питання інтелектуальної руханки «Говори правильно», розгадували складні ребуси, розшифровували фразеологізми, взяли участь у конкурсі «Відгадай мелодію» та знайомилися з порадами, як вдосконалити мову просто у повсякденному житті.

Вихованки ліцею показали гарні знання і головне, утвердили розуміння, що українською потрібно розмовляти, насолоджуватися нею, читати українські книжки, переглядати якісний україномовний контент, шліфувати її, як дорогоцінний камінь, щоб солов’їна звучала грамотно і красиво!

З невеличкою перевагою перше місце посіла команда «Солов’ята». Всі учасники турніру отримали невеличкі призи від бібліотеки.

Доповненням заходів стала мовознавча виставка «Мова рідна – найдорожчий скарб».

Додаткова інформація