День спротиву російській окупації Криму

27 лютого у бібліотеці відбувся захід «Спротив», приурочений 9-й річниці подій у Криму. З 2020 року згідно указу Президента Володимира Зеленського 26 лютого в Україні відзначають День спротиву російській окупації Криму.

26 лютого 2014 року на заклик Меджлісу кримськотатарського народу до Верховної ради Автономної Республіки Крим вийшли тисячі кримських татар, українців та представників інших національностей чинити спротив російській окупації та заявили всьому світу про цілісність України. Наступного дня, о 5-й ранку до урядових будівель Автономної Республіки Крим увійшли регулярні військові формування російської федерації.

Присутні на заході, учні Комунального закладу «Луцька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №19 Луцької міської ради Волинської області» та студенти Волинського медичного інституту, вшанували хвилиною мовчання всіх репресованих та закатованих в російських тюрмах політв’язнів.

Перед учнями та студентами виступила Султаніє Зейнідінова, яка ще дитиною разом з сім’єю змушена була переїхати до нашого міста. Вона розповіла гостям про те, що відбувалось в Криму в момент його окупації, як ці події на півострові сприйняла молодь. Запрошені переглянули документальний фільм «Крим. Ізоляція» та фотовиставку політв’язнів.

Ведуча заходу Лариса Тананайко підкреслила, що через постійний страх перед українським спротивом росія і сьогодні не припиняє репресії та переслідування наших громадян в Криму. Незаконні обшуки, надумані вироки, сфабриковані кримінальні справи стосовно представників корінного народу – кримських татар – це лице сучасної агресії росії, яка незаконно утримує близько 200 громадян України, 116 з них – кримські татари.

На заході був присутній Василь Гайдук, головний спеціаліст відділу з питань релігій та національностей управління культури, який розповів про те, яку підтримку місцева влада надає людям, які вимушено переїхали зі своїх домівок та залишилися в нашому місті.

Директор бібліотеки Алла Єфремова на завершення зустрічі підкреслила, наскільки  важливо знати свою історію, цінувати та берегти свою культуру та мову.

Кримський спротив – це ще один символ нашої сили, свободи та нагадування, як важливо бути вірним своїй землі. Ми обов’язково переможемо російську нечисть та повернемо український Крим!

Додаткова інформація