Інтерактивна година «Говорімо українською правильно» до відзначення Міжнародного дня рідної мови

 

Щорічно бібліотека долучається до відзначення Міжнародного дня рідної мови, тим самим спонукає своїх відвідувачів любити та плекати рідне слово.

18 лютого у читальній залі бібліотеки відбулася інтерактивна година  «Говорімо українською правильно», організована спільно з учнями 9-А класу Луцької гімназії №4 імені Модеста Левицького. Ведуча заходу, завідувачка відділу читальних залів Тетяна Швай підкреслила, що кожен народ має свою мову. У ній відбито його звичаї, побут, національний менталітет. Мова – це колективна пам’ять народу, у ній відображена його історія. Письменники та поети вдосконалюють рідну мову, створюють літературу, яка підвищує духовний рівень народу, його духовну могутність. Над удосконаленням української мови працювало багато талановитих майстрів слова. Саме мова об’єднує націю, дозволяє відчути зв'язок поколінь і взагалі робить нас українцями.

Сьогоднішній захід, і тим паче свято рідної мови – привід вдосконалювати мовлення, вивчати щось нове, довершено, грамотно володіти українським словом.

Програма заходу була наповнена різноманітними відеоматеріалами про українську мову, інтерактивними завданнями, де кожен зміг проявити свої знання. Учні продовжували українські прислів’я, вправлялися у дикції, дискутували про молодіжний та мережевий сленг, відповідали на питання інтелектуальної руханки «Говори правильно», прислухалися до порад, як просто вдосконалювати своє мовлення у повсякденному житті.  

Для присутніх було багато цікавинок і новизни, адже іноді ми переоцінюємо свої знання, а їх потрібно постійно вдосконалювати. Українською потрібно розмовляти, насолоджуватися, боротися із суржиком, читати українську літературу, переглядати якісний україномовний контент і таким чином шліфувати її, як дорогоцінний камінь, щоб солов’їна звучала чисто і красиво!

Доповненням заходу стала книжкова виставка «Шануймо мову серцем і вустами».

І прислухаймось до заповіту Максима Рильського:

Як парость виноградної лози,

Плекаймо мову. Пильно й ненастанно

Політь бурян. Чистіша від сльози

Вона хай буде…

Додаткова інформація