Презентація книги Вікторії Климчук-Длугач

3 травня у книгозбірні відбулася презентація книги Вікторії Климчук-Длугач «Не винна».

Модераторка, завідувачка краєзнавчого відділу Любов Фрадинська розповіла про письменницю.

Авторка – керівниця програми міжнародної технічної допомоги Україні. Волонтерка, допомагає українській армії. Була помічницею двох народних депутатів, працювала з молоддю та ветеранами російсько-української війни. Мандрівниця (відвідала 27 країн), марафонка, філософ за першою освітою і юристка – за другою.

Першу відкриту презентацію проводить Вікторія Климчук-Длугач саме в Луцьку, бо це рідне місто, та й в книзі події відбуваються на Волині. Вона донька військового-добровольця батальйону «Айдар» Сергія Климчука, який загинув на російсько-українській війні у 2014 році та Світлани Климчук – тьютора для особливих діток та волонтерки. Останні вісім років мешкає з чоловіком у Києві та Ірпені.

Жанр книги соціально-психологічна драма, це художня напів детективна історія, в яку насправді зашиті пояснення роботи методів пропаганди.

Під час презентації зал був вщент наповнений молодими людьми, які активно ставили запитання, як авторці, так і ілюстраторці Зю Побережнюк.

Говорили про те, як стати письменницею, про подолання страхів, про написання книги, про сам процес видання, про героїв книги…

На усі запитання Вікторія Климчук-Длугач відповідала емоційно та щиро:

«Ще до написання книги я задумувалась над питанням самообману. Як люди самообманюються на індивідуальному рівні і як пропаганда змушує людей самообманюватись на рівні цілої держави. Зрештою, самообман приводить до найжахливіших наслідків, бо це викривлена картина світу. Саме ці ідеї лягли у канву мого художнього твору. Попередньо записалася на онлайн курси для письменників. Потім почалась повномасштабна війна і було не до написання книги. Втім, у серпні я подумала: «Окей, якщо завтра мене вбє російська ракета, що я хочу встигнути?». І я відразу подумала: «Хочу дописати книгу». І я це зробила.

Книгу писала пізно ввечері або вночі і жартує про себе, що вона «проєктна менеджерка вдень, і письменниця – вночі».

Щодо сюжету книги розповідала так:

«Головна героїня книги, Лілі – представниця стереотипної «золотої молоді» з заможної сім’ї. Вона погано навчається, розважається, любить дорогі брендові речі та вечірки. Її життя позбавлене будь-яких побутових труднощів, з якими зіштовхуються однолітки. Вона прагматично підходить до життя та не переймається питаннями сенсів, вона не емпатична до інших, їй не знайомі екзистенційні кризи, лише нудьга, коли розваг замало. Втім одного ранку вона прокидається вдома у батьків з усвідомленням, що щось пішло не так. З такою ж самою думкою прокидається в СІЗО фермер Артем. Як вони пов’язані і що у них обох в житті пішло не так – можна прочитати у книзі «Не винна».

По завершенню заходу директорка Алла Єфремова подякувала письменниці за те, що вона обрала нашу книгозбірню для першої відкритої презентації, адже, все це для юних читачів, які сьогодні є свідками відкриття/становлення нової талановитої письменниці.

Ще довго молодь не відпускала письменницю. Кожен хотів сфотографуватися із авторкою книги Вікторією Климчук-Длугач та придбати нову книгу з автографом.

У Фейсбуці на своїй сторінці Вікторія_пише: «Сьогодні після презентації до мене підійшла дівчинка-підліток, щоб придбати книгу. Я підписала, передаю в руки, а вона каже: «Це перша книга, яку я купую».

Уявіть, її перша куплена книга – моя) Це така відповідальність!

Програма мінімум щоб книга не відштовхнула її від читання українських авторів та авторок загалом, програма максимум - щоб сподобалась і привернула увагу до літератури.

Дівчинко, я щиро чекатиму на твій відгук і маю надію, що твоя літературна подорож з моєї книги розпочнеться, а не закінчиться).

P.S. Дуже вдячна усім за присутність, підтримку та особливо вдумливі запитання. Близько 80 людей це для першої презентації ого-го!».

Бажаємо Вікторії Климчук-Длугач нових творчих успіхів!

Додаткова інформація