Липень 2023


Мульт-терапія в бібліотеці 

    24, 25, 26 липня у Волинській обласній бібліотеці для юнацтва в краєзнавчому відділі проходили заняття з мульт терапії для вихованців осередків комунального закладу «Луцький міський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Луцької міської ради" з різних мікрорайонів. Розпочинали заняття зі знайомства та активних ігор у бібліотечному дворику. Продовжували заняття в краєзнавчому відділі знайомлячись з поетичними творами Надії Гуменюк та Костя Волиняки (Феодосій Мандзюк).

     З книги «Буслик хоче на Світязь» юні читачі дізналися про озеро Світязь, познайомилися із віршами «Вугор Світязем пливе», «Кіт - рибалка хоч куди».

  Вчилися швидко читати з книгою «100 веселих скоромовок» відомого волинського письменника та журналіста Костя Волиняки : "Сорока і сороченята" та "Горох на городі". Дітей поділили на дві команди і вони ліпили з пластиліну героїв із прочитаних творів. Також, діти фантазували над пригодницькими історіями своїх персонажів. У них були цікаві герої: наприклад, дружина вугра, котра вийшла щойно з салону, і ще різні активні їхні родичі. Коли весь тваринний та рослинний світ був виготовлений, почали знімати відео про дотепних героїв. Від зйомки власних мульт-історій їх було важко відірвати. Казали, що прийдуть знімати продовження. Дякуємо за надані матеріали для мульт-терапії Фонду Ігоря Палиці "Тільки разом".


Презентація книги Юліти Ран «Дзеркало бажань»

 

23 липня 2023 року у бібліотеці відбулась презентація нової книги письменниці, драматургині та режисерки Юліти Ран «Дзеркало бажань» (Видавництво АССА). Книга – історія допитливої дівчинки Мілани, яка познайомилась з незвичайним артефактом... – старовинним дзеркалом. Її читачі мають можливість дізнатися, чи справді артефакт виконує бажання чи це лише гарна легенда?

Захід ініціювала Громадська організація Жива Лялька за підтримки департаменту молоді та спорту Луцької міської ради, Фонду Ігоря Палиці «Тільки разoм».

На творчій зустрічі кожен учасник мав змогу особисто поспілкуватись з улюбленою письменницею, послухати уривки із книжкової новинки, які читала авторка, та отримати відповіді на питання. Після презентації усі присутні взяли участь у творчому майстер-класі із виготовлення «магічного дзеркала», який провела Олександра Гусєва (Творчий калейдоскоп). По завершенню заходу кожен отримав у подарунок книгу з автографом письменниці.

До речі, тепер нові книги Юліти Ран будуть доступні всім читачам бібліотеки, тож – завітайте!

  


 Онлайн семінар для працівників та працівниць бібліотек від Центру розвитку соціального капіталу

 

21 липня відбувся онлайн семінар для працівників та працівниць бібліотек, який організував Центр розвитку соціального капіталу. Партнер ініціативи - Жива сучасна бібліотека - БФ Бібліотечна країна. Під час зустрічі:

 поділилися досвідом організації громадського хабу на базі бібліотек. За приклад взяли проєкт хабу Мераба, який реалізується спільно з Волинською обласною бібліотекою для юнацтва

 почули про проєкти, які вже втілюються в бібліотеках чи сфері їхньої підтримки

 запропонували долучитися в подальшому до закритої групи пілотного онлайн курсу (4 зустрічі протягом серпня), поділитися переліком пропонованих тем

 обговорили дослідження потреб бібліотек на шляху до трансформацій (фокус групи або опитування)

Спікери:

- Ірина Полєтуха, голова Центру розвитку соціального капіталу, засновниця хабу Мераба;

- Максим Войчук, експерт із залучення ресурсів та міжнародних партнерств; 

- Ірина Варламова, БФ «Бібліотечна країна».


Клуб емоційного відновлення у бібліотеці

 

20 липня в онлайн-форматі на платформі Google Meet в межах проєкту «Мистецтво допомагати» відбулися включення з громадами області «Молодь: підтримати та згуртувати», які організувала бібліотека. Тема онлайн спілкування: «Клуб емоційного відновлення у бібліотеці». Його провела Наталія Журавльова, провідний бібліотекар краєзнавчого відділу, тренер, керівник Творчої студії Наталії Журавльової. 

«Клуб емоційного відновлення» був створений у час повномасштабної війни, щоб дати людям інструменти, завдяки яким вони могли б навчитися управляти змінами, виділяти ключові завдання та цілі, аналізуючи ситуацію та даючи відповіді на конкретні питання. На роботу спонукало бажання бути корисною та допомогти юним та зрілим, військовим та цивільним втримати емоційну рівновагу.


Презентація книги Олександра Ковча «Далі буде...»

 

18 липня у бібліотеці відбулася презентація книги Олександра Ковча «Далі буде...», виданої у 2023 році у ПВД «Твердиня». Автор працює директором ліцею, вчителем біології та географії у с. Гірники Ковельського району. Мав ряд публікацій у періодичній пресі та 8-му випуску альманаху «Світязь».

Із анотації до книги: «Перша збірка віршів Олександра Ковча – це не просто збірка поета-початківця. Нині він на помежівї аматора і профі. І це тішить. Його творам притаманний глибоко ліричний спектр кохання-любові, пошуки природи в собі і себе у природі, щемке і болісне патріотичне розуміння нашого непростого часу… Тембр його слова звучить в унісон із серцем і душею кожного потенційного читача…»

Автор підготував моновиставу з читанням власної поезії та музичним супроводом. Його вітали: директор ПВД «Твердиня» Микола Мартинюк, літературний редактор книги, автор передмови, письменник Петро Коробчук, директор коледжу культури та мистецтва ім. І. Стравінського Тарас Войтович, художник Ярослав Жупанюк, директорка книгозбірні Алла Єфремова. Вони отримали в дарунок книгу з автографом автора. 

 


Презентація книги Інґі Ґерди «Смачненька абетка»

 

11 липня у бібліотеці відбулася презентація унікального видання –книги Інґі Ґерди «Смачненька абетка».

Учасники заходу чимало дізналися про авторку книги та історію появи публікації. Ірина Рудика, відома під псевдонімом Інґі Ґерда, – поетеса, засновниця мистецького проєкту «Літературні забави» та тренерка з м’яких навичок родом із міста Костопіль, що на Рівненщині. Пані Ірина популяризує українські традиції та рідну мову не лише на теренах України, але і за кордоном.

У березні 2022 року поетка планувала видати першу авторську збірку, та 24 лютого була змушена з дітьми евакуйовуватися на малу батьківщину з Києва, куди ще встигла прилетіти у переддень останнім рейсом, який прийняв аеропорт «Бориспіль».

Перше, що вдалося написати після повномасштабного вторгнення росіян – чотиривірш про маленьку дівчинку, який Інґі створила разом з донькою та сином. Саме цей вірш став початком великої ідеї – створити абетку, надруковану унікальним шрифтом «Рутенія», який ґрунтується на давніх традиціях графіки українського народу. Його розробник – лауреат Шевченківської премії, видатний український художник-графік Василь Чебаник власноруч створив надпис для обкладинки книги.

Чому абетка є «смачненькою», чому її відмовилися видавати великі видавництва та у чому ж унікальність цієї книги, на яку чекають діти, дорослі та навіть військові ЗСУ?.. Про це та про інше розповіла авторка. Вона разом з дітьми читала книгу, фотографувалася та роздавала автографи.

   


Стартував проєкт «Освітньо-консультаційний Хаб для громадських організацій та активістів "Мераба"»

 

7 липня в бібліотеці стартував проєкт «Освітньо-консультаційний Хаб для громадських організацій та активістів "Мераба"», який передбачає проведення 8 занять.

Тренінг на тему «Дизайн мислення» провела Наталія Павліха, експертка з дизайн-мислення та управління проєктами, голова ГО «Інститут транскордонних ініціатив», професорка ВНУ ім. Лесі Українки. Тренінг поділявся на три підтеми: «дизайн-мисліть: не вдосконалюйте старе, винаходьте нове!», «Емпатія – головна цінність дизайн-мислення», «"Еврика!" – як генерувати нові ідеї?». 

Проєкт «Освітньо-консультаційний Хаб для громадських організацій та активістів "Мераба"» створено ГО «Інститут транскордонних ініціатив» у партнерстві з ГО «Центр розвитку соціального капіталу», Волинською обласною бібліотекою для юнацтва, Департаментом молоді та спорту Луцької міської ради в рамках проєкту «Програма ЄС Міцні Регіони – Спеціальна програма підтримки України» співфінансується Європейським Союзом та Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) та реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.


 


 

 


 

 


 

Клуб емоційного відновлення у бібліотеці

 

Науково-методичний відділ Волинської обласної бібліотеки для юнацтва запрошує Вас взяти участь в методичних включеннях з громадами області «Молодь: підтримати та згуртувати», які відбудуться в межах проєкту «Мистецтво допомагати» 20 липня 2023 року о 12.00 год. в онлайн-форматі на платформі Google Meet. Тема онлайн спілкування: «Клуб емоційного відновлення у бібліотеці», його проведе Наталія Журавльова, провідний бібліотекар краєзнавчого відділу, тренер, керівник Творчої студії Наталії Журавльової.

Просимо заповнити реєстраційну форму до 17 липня 2023 р. за покликанням:

https://forms.gle/cYqnhT9VzRjeXWQh9

Зареєстровані учасники отримають покликання для приєднання до заходу 18липня 2023 року. 


 

Професійний візит у бібліотеки Рівного

  

5 липня 2023 року працівники бібліотеки – директорка Алла Єфремова та головний бібліотекар Валентина Романишина – взяли участь у виїзному семінарі-практикумі у бібліотеках міста Рівне, який організувала директорка КЗ "Луцька міська централізована бібліотечна система" Марія Назаревич. Під керівництвом Вікторії Гупалюк – директорки Рівненської ЦБС – відвідали чотири бібліотеки.

 


 

Додаткова інформація