Професійний візит у бібліотеки Рівного

 

5 липня 2023 року працівники бібліотеки – директорка Алла Єфремова та головний бібліотекар Валентина Романишина – взяли участь у виїзному семінарі-практикумі у бібліотеках міста Рівне, який організувала директорка КЗ "Луцька міська централізована бібліотечна система" Марія Назаревич. Під керівництвом Вікторії Гупалюк – директорки Рівненської ЦБС – відвідали чотири бібліотеки.

Метою семінару було знайомство з роботою колег сусідньої області: дізнатися, з якими проблемами та перешкодами вони стикаються, пошук шляхів їх вирішення, які нововведення освоюють щоб реалізувати свої творчі задуми, а ще які методи використовують, щоб допомагати суспільству ставати кращим.

Зустріч розпочала начальниця управління культури і туризму Рівненської міської ради Наталія Лозовська. Вона наголосила на тому, якою важливою для них є співпраця з Волинню та побажала бібліотекарям, щоб швидше настав той час, коли працювати зможемо не всупереч, а завдяки.

Бібліотека-філія №3 ЦБС першою прийняла гостей. Розповідали про роботу з дітьми та батьками у межах проєкту «Медіапростір на Ювілейній»: гурткову роботу, творчі зустрічі, тренінги, четвергові дні для розваг з дітьми, різноманітні майстер-класи. Також шляхом написання грантів вони змогли отримати для вільного користування 3D-окуляри для віртуальних екскурсій та віртуальну дошку. Гордістю та платформою для творчості у бібліотекарів э затишна ігрова дитяча кімната, газета «Хитрий лис», над якою колектив працює спільно.

Рівненська обласна бібліотека для молоді все ще облаштовує свої умови праці. Активну роботу з царині інклюзії проводить відділ сімейного читання. Вони започаткували різного типу терапії: казкотерапія, іпотерапія, екотерапія тощо. Для цього заключили договори про співпрацю з ляльковим театром та зоопарком, які активно допомагають їм підтримувати дітей з обмеженими можливостями.

Для молоді, яка, як зазначила директорка Світлана Патрикей, є досить вимогливою, тут створено молодіжний простір «Нота»: настільні ігри, танці з благодійними зборами, лекції психолога, перегляд та обговорення фільмів, зустрічі з письменниками, атр-терапії тощо.

Також директорка Світлана Патрикей розповіла про стенд із інформативних кубиків на тему кібербезпеки, секторний контейнер для сортування сміття і особливу гордість бібліотеки – мурал на фасаді приміщення, що вдало прикрашає зовнішній вигляд книгозбірні.

Центральна міська бібліотека запам’яталась оригінальним декором у вигляді величезних пухнастих кульбаб у першій залі, які стали чудовою фотозоною для гостей. Окрім того, вони практикують обслуговування у бібліотечному дворі у літній період. Для затишку облаштували поряд красивий квітник.

Еталонною, з широким спектром тематичних напрямів роботи відкрилась для учасників семінару Рівненська обласна наукова бібліотека. Особливою відмінністю з поміж інших є наявність в ній «бібліотеки» для незрячих, в якій створюються умови для читання особам з вадами зору. Є тут і професійна студія звукозапису, розмовні клуби вивчення іноземних мов (англійської, польської зокрема), проводяться вечори вокальної музики, мистецькі виставки, інтелектуальне дозвілля (шахи, шашки та інші настільні ігри), пішохідні екскурсії старими вулицями тощо. Клопітку та серйозну неординарну роботу працівники провели над створенням краєзнавчих плакатів, для яких відбирали знакові постаті, які творили історію рідного краю.

Сучасна бібліотека – простір всебічного розвитку особистості. В ній можна знайти заняття для дозвілля на будь-який вік та будь-якої тематики. Незважаючи на війну, бібліотекарі не втрачають позитивного налаштування, шукають шляхи вирішення проблем, яких, нажаль, не оминути в сучасному світі. Життєствердний дух допомагають зберігати і своїм читачам, які часто знаходять в бібліотеці джерело доброти, любові, наповнення та душевної рівноваги.

Додаткова інформація