Жовтень 2023

Про реалізацію бізнес-ідеї з Леонідом Баглаєм: «Луцька Венеція» – як мрія стала реальністю

 

27 жовтня у хабі Мераба бібліотеки відбувся захід з циклу імпрез «MOLESKINE: територія творчих». Гостем заходу став Леонід Баглай – власник «Луцької Венеції» та мережі «Файні льоди», активний громадський діяч та волонтер. Він розповідав про те, як створював власний бізнес та, залишивши службу поліцейського, не перестав бути корисним людям та місту. Леонід, зумів перетворити власну мрію на реальність, а метою діяльності обрав щастя своє і оточуючих. До зустрічі та спілкування доєдналися студенти Технічного фахового коледжу Луцького Національного технічного університету (ТФК ЛНТУ) спеціальність - 073 Менеджмент (групи 31- Мд, 11 Мд, 12 ПТ, 21 ПТБ). Вони отрималипоради, цінні кожному, хто прагне відкрити власну справу.

Захід уміло модерувала авторка проєкту «MOLESKINE: територія творчих» Валентина Романишина.

P.S. Цикл імпрез «MOLESKINE: територія творчих» – зустрічі, спрямовані на виявлення та розвиток обдарованих підлітків та молоді, сприяння творчому волевиявленню та інтелектуальному розвитку.

Дуже важливо створити умови для життєвого самовизначення та самореалізації юнацтва. Мета бібліотеки – сприяти збагаченню українського мистецтва, відкриваючи творчий потенціал молодих митців. Бібліотека надає свій простір для творчих експериментів обдарованої молоді, демонструючи різноманітність напрямків та новизну стилю. Зустрічі спрямовані на те, щоб таланти знайшли своїх поціновувачів та надихнули інших творити. Адже суспільство потребує духовного збагачення та відродження масової мистецької освіти.

Творчі дебюти молоді прагнемо поєднати з професійними спрямуваннями та реалізацією, а також сприяти розвитку позитивних процесів у царині культури, даючи вихід конструктивній творчій енергії.

Надалі в рамках проєкту плануємо зустрічі з молоддю, що робить творчі успіхи у художній, вокальній, театральній та інших сферах. 


 

СЛОВО, МОЯ ТИ ЄДИНАЯ ЗБРОЄ…

 

23 жовтня, напередодні Дня української писемності та мови, у бібліотеці відбулися заходи, присвячені рідному слову.

Безумовно, мова для народу є його скарбницею. Рідна мова утворює невидимий зв’язок між усіма поколіннями минулого та майбутнього. Навіть коли українську мову намагалися витіснити, народ завжди зберігав та відстоював право розмовляти своєю мовою. Українські поети, художники, політичні діячі у всі часи намагалися зберегти та популяризувати рідну мову. З року в рік наша мова збирає все більше справжніх прихильників. Вже з 1997-го року щорічно в Україні святкують День української писемності та мови.


 


СТАРТУВАВ НОВИЙ ПРОЄКТ «ОЛІМПІЙСЬКИЙ МАРАФОН»

 

6 жовтня у Хабі Мераба бібліотеки стартував новий проєкт «ОЛІМПІЙСЬКИЙ МАРАФОН». Наступний рік – олімпійський. Прийматиме олімпіаду місто Париж у Франції. Тому зараз надзвичайно потрібна підтримка нашим волинським олімпійцям. Попри тривоги вони щодня тренуються, аби гідно представити Україну і Волинь на Олімпійських іграх. Кожного дня їм доводиться долати труднощі, які ведуть до омріяної перемоги.

На захід завітали заступник директора Департаменту культури, молоді та спорту Волинської обласної державної адміністрації Тетяна Грицук та заступник голови відділення Національного Олімпійського Комітету України у Волинській області, директор Волинської обласної школи вищої спортивної майстерності, депутат Луцької міської ради Андрій Авраменко.

Студенти факультету фізичної культури, спорту та здоров’я ВНУ імені Лесі Українки та ТФК ЛНТУ поспілкувалися з потужною командою волинських метальників молота на чолі з заслуженим тренером України Романом Черкашиним. Про шлях у великий спорт розповіли майстри спорту України міжнародного класу, «амазонка з Волині» Ірина Климець, Олена Хамаза та важкоатлет Артем Черкашин. Переглянули короткі відео про виступи та тренування спортсменів та їх тренерів. Ірина показала свої медалі, розповіла про найбільш значущі для неї.

У присутніх на заході було багато запитань. Найактивніші отримали подарунки від Національного Олімпійського Комітету у Волинській області, які вручив Андрій Авраменко. 

Розмова у бібліотеці вийшла дуже атмосферною, домашньою, затишною, а головне – мотиваційною. З такими спортсменами спорт на Волині точно матиме майбутнє!


 

ВИСТАВКА КНИЖКОВИХ ІЛЮСТРАЦІЙ ІРИНИ ДАЦЮК «ТАК ОЖИВАЄ КНИГА»

 

4 жовтня, напередодні Дня художника, відбулась зустріч з відомою волинською художницею, скульпторкою та ілюстраторкою Іриною Дацюк. Знана мисткиня представила виставку своїх книжкових ілюстрацій «Так оживає книга».

На зустрічі були присутні студенти Закладу вищої освіти "Луцький педагогічний коледж" Волинської обласної ради та Технічного фахового коледжу ЛНТУ. Гостя розповіла молоді про те, як стала художницею, обрала свою професію для душі.

Ірина Дацюк – із славетного роду митців із с. Затурці. Художниками є її батько, сестра Лілія, брат Іван, дочки Іванна, Ксенія, племінниця Олена Звягінцева. Ірина Євгенівна закінчила Львівський державний інститут декоративно-прикладного мистецтва у 1986 році (відділ художньої кераміки). Стіни багатьох храмів Волині та за межами оздоблені написані нею іконами. У доробку Ірини-скульпторки – пам’ятник жертовності мешканців Західної України, які рятували від голоду побратимів-східняків у роки штучного голоду 1946-1947 рр. біля Хрестовоздвиженської церкви у Луцьку (2016); пам’ятник «Волинські Герої Небесної Сотні», встановлений на Меморіалі Вічної Слави у Луцьку 2015 року. Ірина Дацюк – авторка багатьох скульптурних портретів і меморіальних дощок.

Її доробок як художника-ілюстратора є доволі цікавим і різноплановим. На виставці представлені зразки робіт з оформлення серії дитячих книг «Чарівна скриня пана Василя» Василя Прухницького (м. Львів). Ірина Євгенівна працювала над оформленням книги волинянина Андрія Бондарчука «Знімали у тайзі кіно про хліб» та збірки поезій Неоніли Яніцької «Сонцесвіт» (м. Хмельницький).

Пані Ірина захоплюється поезією. За всі роки написано біля 700 віршованих творів. Деякі з них прозвучали на зустрічі.

На відкритті виставки прозвучали музичні твори Ф. Шопена, Е. Гріга та І. Альбеніса, у виконанні талановитих учнів Луцької музичної школи №1 імені Фридерика Шопена (викладачі Д. Король, Г. Мельничук).

Презентація виставки розпочалась хвилиною мовчання та вшануванням пам’яті всіх загиблих у російсько-українській війні. Наприкінці заходу, художниця показала у майстер-класі, як звичайна лінія оживає і втілюється в образ жінки чи лисички з казки, побажала присутнім обирати своє майбутнє покликання також душею.


ЗУСТРІЧ-БЕСІДА ДЛЯ МОЛОДІ З ЗАХИСНИЦЕЮ АЛЛОЮ СЕНЧЕНКО

 

4 жовтня за сприяння Департаменту культури молоді та спорту Волинської ОДА відбулася друга з циклу зустріч-бесіда для молоді з захисниками та захисницями України, організаторами якої є Департамент молоді та спорту Луцької міської ради та Волинська обласна бібліотека для юнацтва. Студентська молодь розмовляла з Аллою Сенченко – учасницею російсько-української війни, військовослужбовицею із позивним «солдат Джейн», солдатом, стрільцем, відкритою та позитивною людиною. Алла розповіла про свій професійний вибір, який зробила у доволі зрілому віці; про те, де її застало 24 лютого 2022 року; про боротьбу спільно зі своїми побратимами; про полон та обмін...

Глядачами та слухачами цих хвилюючих історій стали студенти, які ще довго не відпускали пані Аллу після закінчення зустрічі, дякуючи за її боротьбу. Зала юнацької бібліотеки цього дня містила, певно, одну з рекордних кількостей відвідувачів та відвідувачок.

Модерувала захід Заріна Дацик, начальниця відділу молодіжної політики у департаменті молоді та спорту Луцької міської ради. 

Такі зустрічі дають можливість кожному «пропустити через себе» події, що відбувалися і відбуваються у нашій країні. Краще зрозуміти військових, мати можливість їм подякувати. Подякувати за їх вибір, за їх подвиг, за їх любов до України…


 

Додаткова інформація