Грудень 2023

ПРЕМ’ЄРА П’ЄСИ

«ПОКИДЬКИ АБО ПУЗИР, ЛАПОТЬ ТА СОЛОМИНКА»

 

13 грудня у Палаці культури міста Луцька в межах благодійного проєкту «Творчість заради життя» відбулася прем’єра п’єси «Покидьки або Пузир, Лапоть та Соломинка». Одноіменний твір Катерини Пенькової зацікавив екологічним означенням.

Останні десятиліття тема екології навколишнього середовища є однією з найгостріших у світі, але вистава не лише про неї, а й про екологічне спілкування між людьми. Наш простір, серця, думки все страждає від забруднення. Тож, варто пам’ятати, що шлях до вирішення проблеми в наших руках. Поки існує на світі хоч одна світла людина, вона подолає темряву навколо себе. Люди мають дбати, як про навколишній так і про внутрішній світ. В нас завжди є вибір СВІТИТИ чи поринути в морок.

У виставі зіграли вихованці творчої студії Наталії Журавльової, режисерка Анастасія Казмірчук. П’єса спонукає замислитися над важливими проблемами та … ставати добрішими.

Прем’єра благодійної вистави «Покидьки або Пузир, Лапоть та Соломинка» відбувся за сприяння Департаменту культури Луцької міської ради та Палацу культури міста Луцька в партнерстві з управлінням соціальних служб для ім'ї, дітей та молоді Луцької міської ради.

PS. Благодійний проєкт «Творчість заради життя» розпочав свій шлях у 2013 році в співпраці з Волинська обласна бібліотека для юнацтва та ГО «СТОПРАК». 

За цей період було здійснено багато корисних справ та знайдено нових друзів партнерів. Усім хто був поруч та допомагав творити добро, доземний уклін та наші молитви. 


ЗУСТРІЧ З ЕКОАКТИВІСТКОЮ КАТЕРИНОЮ ДЕМИДЮК «ЖИТТЯ БЕЗ СМІТТЯ»

 

12 грудня у хабі Мераба бібліотеки у межах проєкту «MOLESKINE: територія творчих» відбулася зустріч «Життя без сміття» з екоактивісткою Катериною Демидюк.

Катерина Демидюк – голова громадської організації «Нуль відходів Луцьк», знайомилася з практикою захисту природи під час подорожей у різні країни. У рамках участі у всеукраїнському проєкті «Сади перемоги» вирощувала городину на звичайному балконі багатоквартирного будинку Катерина разом з подругами заснувала у лютому 2019 року бренд «Simple». Основним його продуктом були сумки і торбинки, що замінювали пластикові пакети. Шили торбинки, сумки, а також тканинні кришки для мисок і банок, що можуть замінити харчову плівку. Їх виготовляли з льону та бавовни. Матеріали не вибілювали і не фарбували, щоб було менше шкоди довкіллю. Закінчила сертифікаційний курс пермакультурного дизайну.

Студенти факультету аграрних технологій та екології ЛНТУ (керівник Марія Августович) розмовляли про людину у природі та способи досягнення згоди між ними. Теми піднімали цікаві та різні: zero waste у побуті, zero waste у місті; практика еко поселень у світі; урахування природних потреб людини як шлях до щасливого суспільства; як облаштувати власну грядку: нові ідеї та підходи; пермакультурні сади, садотерапія, теплі грядки; відновлення дикої природи та багато іншого.

Захід уміло модерувала авторка проєкту «MOLESKINE: територія творчих» Валентина Романишина.

Присутні впевнилися, що від особистого усвідомлення вибору стилю життя багато в чому залежить майбутнє планети. Катерина Демидюк – митець досягати гармонії з природою і собою: «Дуже мені подобається фраза про те, що достаток не там, де багато виготовляють, а там, де економно використовують». 

Дякуємо усім учасникам заходу за активність та обізнаність в темі.  


ІГРОВІ АКТИВНОСТІ У БІБЛІОТЕЦІ ДЛЯ ЮНАЦТВА, ЯК ПРОСТІР ПСИХОСОЦІАЛЬНОЇ ПІДТРИМКИ ВІДВІДУВАЧІВ

 

У хабі Мераба бібліотеки відбулася зустріч із засновниками ГО Enfrance Resean Monde – Nicole Dagnno, Philippe Valls, Lesly Fox, які впроваджують методики «Ігри та Правила або Правила гри». Попередньо працівники бібліотеки: завідувачка краєзнавчого відділу Любов Фрадинська та провідний бібліотекар цього ж відділу Наталя Журавльова та волонтери від ГІ «Меценати для солдата», – пройшли тренінг з навчання методикам «Ігри та Правила або Правила гри» за кордоном та розпочали впровадження отриманих знань у Луцьку на базі бібліотеки. Наша бібліотека часто перетворюється на ігровий майданчик для дітей та дорослих. Відвідувачі разом з бібліотекарями дізнаються та відкривають для себе багато чудових ігор. Мріємо вдосконалити та створити бібліотеку розвиваючих ігор в бібліотечному просторі.

Під час зустрічі обговорили нові можливості та перспективи подальшої співпраці. Волинська обласна бібліотека для юнацтва не лише скарбниця знань, але й громадський простір для психологічної допомоги. Тут дбають про ментальне здоров’я відвідувачів, що особливо важливо в час війни. Під час гри людина реалізує свої творчі здібності, розвиває здатність протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у суспільне життя країни. Ще ігри – чудовий засіб для знаття напруги та вдосконалення навичок комунікації. 

Метод вільної гри – це дієвий інструмент в облаштуванні дозвіллєвих зон, можливість через ігри навчати певним навичкам дитину, виявляти прихильність підлітків до якогось певного виду діяльності, можливість розкрити талант та розвивати комунікативні здібності, працювати з емоційним розвитком відвідувачів та багато іншого.   


ЗУСТРІЧ З НАТАЛІЄЮ ПРОКОПЧУК У МЕЖАХ ПРОЄКТУ «ВОЛОНТЕРИ. ВІДОМІ ТА НЕВІДОМІ ІСТОРІЇ»

  

5 грудня Україна та світ відзначають Міжнародний день волонтерів, свято особливо актуальне сьогодні, адже на плечах волонтерів лежить неабияка допомога та відповідальність під час війни.

   


 

Додаткова інформація