Зустріч з Вікторією Хоцевич: Фольклор – колиска сучасного музичного мистецтва

29 березня в Волинській обласній бібліотеці для юнацтва в межах проєкту «MOLESKINE: Територія творчих» пройшла онлайн-зустріч з Вікторією Хоцевич – вокалісткою та бандуристкою, викладачкою співу, лауреаткою міжнародних та всеукраїнських конкурсів, випускницею Національної київської музичної академії ім. П. І. Чайковського.

Учасниками онлайн-спілкування стали вчителі музичного мистецтва та керівники гуртків ЗЗСО, слухачі тематичного курсу «Музичний фольклор як джерело формування духовності особистості» Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти, –  та вихованці Юлії Качули з гурту «Вільні Духом».

Джерело народної мудрості – бездонне. З нього і до нині митці черпають і натхнення, і матеріал для творчості. Сьогодні деякі давні традиції нашого народу вже відійшли в минуле, і лише поодинокими вогниками вони спалахують там, де ще живуть ті люди, які у минулому були активними учасниками тих обрядів, які передавали суть важливих подій в житті українського люду. Весняні засіви, обжинки, коляда з вертепами, хрестини чи весілля – все відбувалося з піснею, з українським словом.

Вікторія розповіла про те, як впливали рідні народні мотиви на її життя та творчість. Прослухали уривок з опери «Запорожець за Дунаєм», де вона виконує вокальну партію Оксани, пісню весільно-обрядового жанру «Вербовая дощечка» у її обробці та композицію воєнної тематики «На вигоні…»

Вокалістка представила глядачам свій кліп колискової «Гой-да» із авторського музичного проєкту «MriyNA».

На прикладі опери С. Гулака-Артемовського розглянули вплив фольклору на академічну музику, адже український класик намагався насамперед вивести на сцену театру рідні йому образи представників українського народу, побут і його пісню, привернути до них увагу слухача.

Відкриттям та несподіванкою для глядачів став запис пісні весільно-обрядового фольклору «Ой сіла матьонка край віконця…» (звернення до свекрухи) у виконанні 90-літньої бабусі Вікторії – Марії.

Ведуча заходу Валентина Романишина закликала  глядачів зробити такі ж записи від старожилів своєї місцевості, щоб не втратити можливість зберегти факти існування народних традицій для нащадків.

Учасники спілкування переконалися, що Вікторія Хоцевич наділена від природи прекрасними вокальними даними, які гармонійно поєднуються з тендітною та приємною зовнішністю. Її творчість – цінний скарб для культури та мистецтва українського суспільства. Співачка і надалі планує писати пісні та знімати кліпи.

 

Додаткова інформація