МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ

 

21 лютого, у Міжнародний день рідної мови, бібліотекарі провели заходи з ушанування української мови, щоб зберегти єдність та міцність українського народу, які починаються саме з мови.

У бібліотеці відбувся мовознавчий турнір «Мова – душа народу», у якому взяли участь учні 10-А класу (класний керівник Дидюк Т. І.), 10-Д класу (класний керівник Борецька І. І.) комунального закладу загальної середньої освіти «Луцький інституційний ліцей № 8 Луцької міської ради» та учні 6-Б класу (класний керівник Горохівська С. Ф.), 7-Б класу (класний керівник Сітуха В. В.) «Гіркополонківського ліцею Боратинської сільської ради».

Розмовляли про утиски, яких зазнала українська мова, про фактичне її знищення та друге народження… Сьогодні ж наша рідна мова належить до найпоширеніших і вважається однією з наймилозвучніших мов, якою розмовляють майже 45 мільйонів людей у світі.

Учням було надзвичайно цікаво взяти участь в різноманітних завданнях: продовжували українські прислів’я, вправлялися у дикції, повторюючи скоромовки, відповідали на питання інтелектуальної руханки «Говори правильно» тощо. Інтерактивна форма особливо сподобалася учням, кожен зміг проявити свої знання, виявити прогалини, а також визначитись над чим треба працювати та удосконалюватися, щоб довершено, грамотно володіти українським словом.

Цього дня заняття з мульттерапії для вихованців Волинського обласного молодіжного Центру реабілітації інвалідів з дитинства «Джерело життя» було присвячене рідній мові: говорили про особливості української мови, відповідали на запитання вікторини, досліджували значення українських імен, читали твори волинських письменників, дивилися відео про скоромовки та суржик та виліплювали з пластиліну букви та слова.

Розмову про важливість знання рідної мови провели для учнів комунального закладу загальної середньої освіти «Луцький ліцей №2 Луцької міської ради». Згадували цікаві факти про мову, дивились пізнавальні відео, а насамкінець, перевірили знання рідної української мови за допомогою гри-вікторини, де учні виявили неабияку ерудицію та обізнаність і показали себе справжніми українцями.

22 лютого у Жидиченському Свято-Миколаївському монастирі для студентів Луцького педагогічного коледжу провели культурно-просвітницький захід «Рідна мова – це ключ до нашої духовної свободи», який відбувся в межах проєкту «Духовна скарбниця». Під час екскурсії святинею студенти дізналися, що саме в цих стінах декілька століть звучали молитви рідною мовою, побачили палати, у яких під керівництвом митрополита Полікарпа Сікорського працювала комісія з перекладу Біблії на українську мову. Працівники бібліотеки підготували для екскурсантів інтерактив з іграми та конкурсами на знання рідної мови. Було духовно, душевно та пізнавально.

Доповненням заходів у бібліотеці стала книжкова виставка «Над усі багатства і припливи мод. Шануймо мову серцем і вустами».

Додаткова інформація