Відкриття навчального центру віртуальної та доповненої реальності (VR ТА AR) у бібліотеці

4 квітня стартував пілотний проєкт, який реалізується Освітнім Хабом Волині на базі бібліотеки. У відкритті проєкту взяла участь начальниця обласного управління освіти і науки облдержадміністрації Наталія Матвіюк. «Волинь першою у 2023 році бере участь в пілотному проєкті. Навчання у ньому зможуть пройти 18 класів області, а це 360 учнів. Для участі в ньому ми відбирали такі школи, які знаходяться не дуже далеко від обласного центру, які мають власний шкільний автобус, щоб могли доїхати сюди. Це окремі класи з Луцької, Рожищенської, Ковельської, Підгайцівської, Боратинської, Ківерцівської, Колківської, Торчинської, Горохівської ТГ",  – розповіла Наталія Матвіюк.  Учнів 8-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів Волинської області матимуть можливість проходити лабораторні та практичні роботи з фізики за допомогою VR та AR технологій.

Наразі відцифровано та є у доступі на спеціальній платформі всі лабораторні та практичні роботи з фізики, згідно з програмою Міністерство освіти і науки України. Лабораторні та практичні роботи з фізики за 8-11 класи у віртуальній та доповненій реальності розробили у 2019 році та розмістили на спеціальній платформі спеціалісти комунального некомерційного підприємства «Освітня агенція міста Києва», – повідомив начальник відділу освітніх ініціатив Антон Смолін.

Даний цифровий контент можна використовувати у двох форматах:

1.      VR (технологія віртуальної реальності), що використовує 3D окуляри, за допомогою яких проходять лабораторні та практичні роботи з фізики.

2.      AR (технологія доповненої реальності), що використовує додаток, який встановлюється на планшети та/або смартфони. Учень наводить гаджет, на якому встановлений додаток, на відповідну сторінку підручника (або ксерокопії сторінки) бачить даний лабораторний або практичний урок у форматі доповненої реальності.

Завдяки проєкту «Трамплін до рівності», що імплементується UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення у партнерстві з Офісом віцепрем'єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України та БО «Бітрут Академія» за фінансової підтримки Швеції та партнерам: Міністерство освіти і науки України, ДНУ Інститут модернізації змісту освіти, Управління освіти та науки Волинської обласної державної адміністрації, Департаменту освіти Луцької міської ради, КНП Освітня агенція міста Києва, Асоціації інноваційної та цифрової освіти,  Волинська обласна бібліотека для юнацтва уже розпочали навчання учні Луцького ліцею № 4 імені Модеста Левицького, Луцького ліцею № 9 та курсанти Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні.

Привітала учнів і педагогів з участю в такому унікальному проекті, який розроблені і тільки в Україні, директорка Волинської обласної бібліотеки для юнацтва Алла Єфремова. Керівник Освітнього хабу Волині Наталія Журавльова подякувала учням та вчителям за зворотній зв‘язок, позитивні відгуки та побажання.

 

Додаткова інформація