Помилка
  • JUser::_load: не можу завантажити користувача з ID: 61

Пучковський Леон Каленикович

Дослідник історії села Литовеж Іваничівського району. Волинський краєзнавець, збирач фольклору.

Біографія

Проживши довге й нелегке життя, він присвятив його вивченню лише одного населеного пункту – рідного села. Леон Каленикович Пучковський народився 19 травня 1905 року в селі Литовеж Володимирського повіту (нині Іваничівський район Волинської області). Освіта три класи початкової польської школи (1912-1915 рр.). Мріяв навчатись далі, але бідність сім’ї не дозволила цього. У 1929 році одружився, виховав двох дітей.

До 1939 року жив під юрисдикцією Польщі. У 1922 році працював бібліотекарем у «Просвіті», брав активну участь у художній самодіяльності. Ще в юні роки став активістом «Просвіти» і КПЗУ. В середині 20-х років активно включається в роботу революційного «Молодіжного гуртка». Невдовзі гурток потрапив у поле зору поліції, і його члени перейшли на нелегальне становище. Леон Пучковський продовжує діяльність уже під псевдонімом «Янушевський». У 1932 році поліція таки натрапляє на його слід і заарештовує, але, не маючи прямих доказів, відпускає.

У його біографії були нелегкі роки полону, примусових робіт. У 1941 році був мобілізований на будову оборонних споруд біля річки Західний Буг. Під час німецького нападу потрапив у полон, після чого чотири місяці перебував у місті Замосць. У 1942 році окупаційною німецькою владою Леон Пучковський був мобілізований на примусові роботи до Німеччини, де пробув до кінця 1945 року. Після повернення додому працював бухгалтером споживчого селянського товариства, а пізніше місцевого колгоспу.

Однак, Леон Каленикович завжди мріяв про краєзнавчу роботу, займався нею. Цікавився історією рідного краю та археологією. Думав написати історію села Литовеж. Матеріали почав збирати ще з 1938 року, але майже все те, що зробив, пропало у роки війни.

Лише у 1964 році як краєзнавець знову, але вже з потроєною енергією, взявся за розпочату колись справу. Вивчав місцеві стародавні поселення, знайомився з науковою літературою, збирав у односельчан старі знимки. Він склав план старого села в двох варіантах. На одному з них подана територія всього земельного масиву з назвами всіх урочищ і розташування всіх громадських об’єктів від початку заселення села до епохи капіталізму. Другий план 1911 року, де подана лише заселена частина села з поміткою наявних у цей час господарств.

Протягом 1964-1969 років Леон Пучковський листувався з музеями та архівівами Києва, Ленінграда, Житомира, Варшави, Кракова, Луцька, Львова.

Життя і події періоду панування Польщі 1920-1939 років, прихід і встановлення Радянської влади в 1939-1941 роках він описав як очевидець цих подій. А встановленню конкретних дат і подій вказаного часу допоміг щоденник, який вів протягом кількох років.

Леон Пучковський постійно був у творчому пошуку завжди із записником у руках. Збирав звичаї і побут литовежців, записував релігійні і обрядові пісні, вивчав ставлення односельців до подій.

Результатом багаторічної краєзнавчої праці стала книга «Нариси історії села Литовежа», робота над якою була завершена у 1972 році. Проте лише у 1994 році опубліковано окремі сторінки унікальної праці сільського мудреця в часописі «Вісті» та в Іваничівській районній газеті «Колос».

Значна кількість матеріалів, зібраних краєзнавцем-аматором передана волинським музеям. У 1998 році при місцевій школі з допомогою Леона Калениковича було започатковано сільський музей, до якого він передав багато цікавих експонатів (документи, фотографії, археологічні матеріали). Він проводив екскурсії івечори, зустрічався і ділився спогадами та роздумами з учнями місцевої та сусідніх шкіл, писав статті до газет і журналів.

 

Відзнаки

У 1994 році за підготовку унікальної історико-культурної і краєзнавчої праці «Нарис історії села Литовеж» Леон Каленикович Пучковський був удостоєний обласної літературно-мистецької премії ім. Агатангела Кримського. Окремою книгою ця унікальна праця видана в 2005 році вже після смерті автора.

 

Бібліографія

Леон Пучковський про «Просвіту» в селі Литовеж / Л. Пучковський // «Роде наш красний...» : Волинь у долях краян і людських док. Луцьк, 1999. Т. 3. С. 546539.

***

Бондаренко Г. Історичне краєзнавство Волині : монографія. Кн 1. – Луцьк : Вежа, 2003. – 238 с.

Про Л. К. Пучковського – С. 119, 216, 228.

Заклекта П. Багата історія одного експоната / П. Заклекта, С. Борисюк // Минуле і сучасне Волині та Полісся. Володимир-Волинський в історії України і Волині: матеріали XXXII міжнар. наук.-практ. іст.-краєзн. конф. – Луцьк, 2009. – С. 137.

Зінченко О. Довголіття терпкий присмак : Л. Пулковський / О. Зінченко // «Роде наш красний...» : Волинь у долях краян і людських док. - Луцьк, 1999. – Т. 3. – С. 548

Оляндер Л. К. Леон Пучковський – літописець села Литовежа / Л. К. Оляндер // «Роде наш красний...» : Волинь у долях краян і людських док. Луцьк, 1999. – Т. 3. – С. 536–549.

Петрощук В. Сільський літописець : Л. Пучковський / В. Петрощук // «Роде наш красний...» : Волинь у долях краян і людських док. – Луцьк, 1999. – Т. 3. – С. 549

Фалюш Ю. Литовезький літописець Л. К. Пучковський / Ю. Фалюш // Минуле і сучасне Волині: Олександр Цинкаловський і край : Матеріали IX наук, іст.-краєзн. міжнар. конф. – Луцьк, 1998. – С. 79–80.

Вербич В. Леону Пучковському – сто / В. Вербич // Сім’я і дім. – 2005. – 19 трав. – С. 9.

Войтюк Н. І Залишив нащадкам свій доробок / Н. Войтюк // Наше місто. – 2005. – 19 трав.

Корнилюк М. «Їм вклоняється Прибузька земля» / М. Корнилюк // Наше місто. – 2010. – 10 черв. – С. 10.

Нагорна О. Його життя – краєзнавство : Л. Пучковський / О. Нагорна // Луц. замок. – 2000. – 18 трав.

Петрощук В. Серцем торкнулися історії / В. Петрощук // Колос – 2005. – 24 трав.

Попко Ю. Хай живе пам’ять! / Ю. Попко // Наше місто. – 2005. – 9 черв.

*** 

Гатальська Н. 19 травня 100 років від дня народження Л. К. Пучковського (1905-2001) – волинського краєзнавця-аматора / Н. Гатальська // Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2005 рік. – Луцьк, 2004. – С. 66–68.

Додаткова інформація