У бібліотеці вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні

 

22 лютого у читальній залі бібліотеки спільно зі студентами 15-1 групи Технічного фахового коледжу Луцького національного технічного університету вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні на тематичному заході «Євромайдан: хроніка відчуттів».

Присутні на заході переконані, що ці лютневі події в центрі Києва, серці України, змінили життя багатьох українців, їхнє бачення світу і себе у ньому.

Студенти переглянули відео створене з використанням кадрів документальної хроніки, спогадів учасників Майдану, численних поезій та музичних творів, що відтворює хронологію подій Революції Гідності, яка тривала 94 дні – з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року. Звучали розповіді про простих людей, які морозними днями та ночами відстоювали своє право жити у вільній сім’ї європейських народів, позбутися корупції та мати підконтрольну громаді владу. Були згадані герої, люди різного віку яких було вбито у мирний, цивілізований час ХХІ століття, усіх, хто поклав своє життя за свободу та світле майбутнє своєї країни.

Згадали поіменно і наших земляків. Із 104 загиблих за Україну свої життя поклали семеро волинян: Бадера Олександр, Хом’як Віктор, Гриневич Едуард, Мойсей Василь, Байдовський Сергій, Тарасюк Іван, Сидорчук Юрій.

Хвилиною мовчання студенти вшанували пам’ять борців за свободу під час Революції Гідності. Вічна пам’ять Героям! Вічна слава!

Розгорнута книжкова виставка-пам'ять «А Сотню вже зустріли небеса…» познайомила з виданнями бібліотеки, в яких досліджується і документується Майдан. Це – спогади, щоденники, документи, збірники поезій, художні твори, фотоальбоми про події 2013-2014 років, аби жодна година важливого періоду в житті України не залишилася забутою.

Безсмертні душі вбитих і закатованих відійшли у небеса, але вони вічно житимуть в народній пам’яті, бо «Герої не вмирають!». А пам'ять згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.

Захід викликав чимало емоцій та сліз. Студенти вшанували та вклонилися пам’яті героїв біля фотостенду «Герої Небесної Сотні – Загинули за єдність України», а також поставили свічки за упокій їх душ у Свято-Троїцькому соборі.

Сьогодні нас єднає віра та впевненість в Україні та її армії, і пам’ять про подвиг наших Героїв. Небесній сотні вдячні за свободу. Ми віримо, ми вистоїмо, ми будемо жити під мирним небом єдиної України.

Народе мій, пишаюся тобою:

Моя душа – частинка твого «Я».

Красою правди у святім двобою

Понад Майданом сонця лик сія...

Є нація! Хай знають всі у світі:

Ми є! Народ піднявся із колін!

І переможно сонце правди світить,

Співає гордо наш Державний Гімн.

                                      Л. Руденко

Додаткова інформація