Онлайн-диктант кримськотатарською мовою у Міжнародний день рідної мови

 

 

21 лютого читачі, бібліотекарі та друзі бібліотеки приєдналися до щорічного онлайн-диктанту кримськотатарською мовою, який відбувся у Міжнародний день рідної мови. Давня дружба поєднує бібліотеку для юнацтва з головою ГО «Кримські татари Волині» Сервером Зейнидиновим, який часто зустрічається з молоддю у її стінах. Саме він став натхненником і організатором цього заходу.

Диктант присвячений першому заступнику Голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману ДЖЕЛЯЛУ, кримськотатарським активістам Асану АХТЕМОВУ, Азізу АХТЕМОВУ, які позбавлені волі російськими карателями з вересня 2021 року, та – в рівній мірі – всім політичним в’язням і незаконно переслідуваним в окупованому РФ Криму.

Головною метою диктанту стала не стільки перевірка грамотності кожного з нас, а скільки демонстрація загальнонаціонального та міжнародного єднання на захист корінного кримськотатарського народу, що зазнає цілеспрямованих репресій та переслідувань з боку російської окупаційної влади; підтримка кримськотатарської мови, яка перебуває під загрозою зникнення.

Писали диктант усі охочі, незалежно від віку, національності, рівня знання кримськотатарської мови. Диктант писали від руки, розбірливо, хто латиницею, хто кирилицею (виходячи з власних сучасних навичок).

Онлайн-диктант кримськотатарською мовою читала кримськотатарська поетеса, письменниця Сеяре Кокче, а переклад для присутніх озвучив Сервер Зейнидинов. Текст диктанту близький нам за змістом і відчуттями тривоги, які пережила Україна у 2014 році та переживає нині. І як підкреслив Сервер: «Всі влади відходять, змінюються епохи, але справедливість та відчуття свободи непереборні, і ми вистоїмо».

 

Додаткова інформація