Показ фільмів в межах Мандрівного фестивалю Docudays UA

 

07 грудня для учнів комунального закладу загальної середньої освіти «Луцький ліцей №28 Луцької міської ради» в межах ХІХ Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA працівники Волинської обласної бібліотеки для юнацтва організували показ фільмів «Пранкнули» та «Син вулиць». Найбільший в Україні Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувається щороку впродовж останнього тижня березня у Києві. Після завершення фестивальної програми з жовтня і до кінця року в регіонах України традиційно відбуваються покази найкращих фільмів у рамках Мандрівного фестивалю.

Учні ліцею мали змогу не тільки переглянути стрічки, а й обговорити ці фільми та поспілкуватися на дуже важливі та такі актуальні морально-етичні теми, які хвилюють молодь.

Тему булінгу обрав режисер фільму «Пранкнули» Ісмаель Жоффруа Шандуті (Франція). Граючи в онлайн-ігри, можна зіштовхнутися з небезпечною для життя формою кібернасильства. На онлайн-гравців постійно чатують «свотери», назва яких походить з SWAT (підрозділ швидкого реагування). Вони в жорсткій формі розігрують стрімерів, викликаючи до них під час трансляції спецназ.

Фільм «Син вулиць» (режисер Могаммед Алмуґанні, Палестина) розповідає про родину 13-річного Ходора, яка живе в таборі палестинських біженців у ліванському Бейруті. Хлопець намагається зробити посвідчення, яке доведе його існування. Закон не визнає позашлюбних дітей, тому Ходор не має права на освіту, доступу до медицини та навіть дозволу перебування за межами табору. Під час особистої боротьби з системою відкриється чимало давніх родинних таємниць.

Як розповіла координаторка фестивалю у Волинській області Богдана Стельмах, фестиваль має на меті створення можливостей для глядачів в Україні дивитися актуальні сучасні документальні стрічки з усього світу, а також прагне сформувати активну громадянську позицію, обізнаність щодо прав людини та повагу до людської гідності.

 

Додаткова інформація