В бібліотеці відбулась онлайн-зустріч з лікаркою сімейної медицини щодо вакцинації проти COVID-19

 

«Наукою по Ковіду» – таку назву мала онлайн-зустріч, що відбулась 06 жовтня у форматі Live стрім на сторінці бібліотеки у мережі Facebook.

На питання щодо вакцинації проти COVID-19 відповідала Мар'яна Дмитрук – член правління ГО «Батьки за вакцинацію», сімейна лікарка і засновниця Луцького медичного Центру здоров‘я «Well.U/Вел.Ю», що розташований на вул. Єршова, 9а.

«На сторінці нашої бібліотеки у Facebook є рубрика під хештегом #наукою_по_ковіду, що присвячена актуальним питанням безпеки від цієї хвороби. Також для наших читачів та колег ми вирішили започаткувати зустрічі з лікарями доказової медицини в якій підхід до медичної практики базується на використанні доказів, отриманих в результаті проведення якісних клінічних досліджень. Будемо допомагати нашим медикам спростовувати фейки щодо вакцинації, розповідати про здорове харчування, здоровий спосіб життя, якісні медичні послуги тощо.

Ми також маємо проєкт «Врятуй життя» в якому розповідаємо і про важливість першої домедичної допомоги, яку навчена людина може надати при невідкладних станах, які трапляються на виробництві, у побуті, під час дорожньо-транспортних пригод, катастроф, техногенних аварій», – зазначила директорка бібліотеки Алла Єфремова.

Мар’яна Дмитрук відповідала на питання бібліотекарів, яких цікавило: чи обов’язково вакцинуватись, коли перехворів, чи будуть в Україні робити бустерні дози, чи потрібно відкладати вакцинацію, коли людина має хронічні хвороби, яку загрозу для суспільства можуть становити невакциновані особи тощо.

Учасників заходу лікарка ознайомила з ресурсами відкритої офіційної інформації щодо нових даних проведення щеплень та захворювань на короновірусну інфекцію на ресурсах Державного експертного центру та Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров’я України. 

«Важливо, щоб бібліотекарі, яких дедалі частіше сьогодні називають «лоцмани в морі інформації», володіли новими фактами, розуміли структуру пошуку на офіційних сайтах та допомагали спростовувати різні фейки. У вільному доступі є чудовий електронний збірник «100+ відповідей на запитання про вакцинацію проти COVID-19». Маю надію, що ми будемо мати ще і паперову версію, яка дозволить працювати ще ефективніше», – підсумувала координаторка бібліотечної рубрики «наукою по ковіду», головна методистка Оксана Романюк.  

 

Додаткова інформація