Соціалістичний сюрреалізм і Борис Харчук: у роздумах літературознавця

 

Вкотре за ініціативою Волинської обласної бібліотеки для юнацтва до Луцька завітав з літературознавчими лекціями для студентів-філологів ВНУ ім. Лесі Українки письменник, краєзнавець, дослідник волинської книжності Сергій Синюк. Про сплав історії та літератури, видатних людей, народжених на Великій Волині, систему сучасної освіти, про книгу «Тисячоліття волинської книжності» говорив  Сергій Синюк. І саме в день 90-річного ювілею українського письменника доби махрового соцреалізму в літературі Бориса Харчука.

Лекція «Соціалістичний сюрреалізм» про те, що в радянські часи писати «ідеологічно правильні» тексти можна було двома методами: перший – оспівувати, як добре тут і зараз, другий – писати, як зле зараз «там» або як зле було «колись». А неправдоподібність, невідповідність, сюр, витончена езопівська мова часто рятувала чесних і талановитих письменників від знищення морального чи й фізичного.

Сергій Синюк багато розповідав про твори Бориса Харчука, про тетралогію «Волинь», про особливий твір в українській літературі 80-х років ХХ століття – повість «Панкрат і Юдка».

Висновок після лекції Синюка зробили всі присутні – історію, історію і політичні процеси в країні письменників треба знати, бо тяжко розумієш текст і підтекст. Особливо… отой соціалістичний сюр у творах багатьох українських письменників 50-80-х років минулого століття.

Зустрічі з колегою, давнім другом бібліотеки, його нестереотипні міркування дають поштовх читати та перечитувати.

Додаткова інформація