Літературний круїз

 

07 травня, напередодні відзначення Днів пам’яті та примирення та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги) у відділі читальних залів відбувся літературний круїз «Хай буде мир, хай більше не горить у пеклі війн твоє життя, людино!».

На заході вшанували пам’ять тих, хто загинув в роки Другої світової війни. Війна це мільйони маленьких і великих людських бід, які тривали роками. Мова також йшла про книги, художні твори, українських, та, особливо зарубіжних авторів, присвячених історії та пам’яті жертв війни, адже вона залишила багато жахливих спогадів.

Час все більше віддаляє нас від цієї події, але думки про неї тривожать душу багатьох поколінь людей, а художні твори, дають можливість поринути в ті далекі часи нашої історії, допомагають знайти відповіді на запитання: Війна – закономірність чи випадковість у житті людства? Чи потрібно людям пам’ятати наслідки війни? Що необхідно зробити, щоб припинити війни в усьому світі?

 

Автори, з творами яких знайомилися присутні, переслідували різні цілі: хтось описував історичні події лихоліття, хтось певну подію зі свого життя чи життя близьких, а хтось хотів відновити історичну справедливість.

«Поступово ми наближаємося до порогу забуття, що досягається після зміни двох-трьох поколінь… Незабаром Друга світова війна стане предметом виключно тільки історіографії ... Але ж як раз те, що забуто, і повертається в перевернутому вигляді», – пише в своїй книзі спогадів «Надзвичайний стан. Війна очима очевидця» відомий німецький письменник, учасник війни Дітер Веллерсхоф.

Наступні твори літературного круїзу: роман «Крадійка книжок» Маркуса Зузака, «Зваблення Єви Фольк» Девіда Бейкера, «Хлопчик у смугастій піжамі» Джона Бойна, «Сховище. Щоденник у листах» Анни Франк, «Список Шиндлера» Томаса Майкла Кініллі, «Все те незриме світло» Ентоні Дорра та інші об’єднані однією ідеєю – засудження війни, насильства, нацистських проявів, які призводять або можуть призвести до подібних наслідків. Дані твори були представлені на книжковій виставці, а захід супроводжувався також переглядом уривків з фільмів, створених на основі художніх творів.

 

Ведуча заходу Тетяна Швай наголосила: «Читаючи твір – важливо поринути та відчути страхіття, пекло та в якому горнилі людського героїзму та потрясінь, людських страждань була здобута велика Перемога. Для бібліотекарів, надважливо – донести до свого користувача відгомін  тих подій, зацікавити та спонукати молодь до читання, пізнання та відкриття для себе чогось нового, особливого усвідомлення подвигу та героїзму наших дідусів та прадідусів, і як вберегти цей світ від нелюдських страждань, проводячи аналогію з нинішніми подіями на сході України».

Зараз, як і в роки Другої світової війни, Україна воює з агресором. Сьогодні це путінська Росія, яка посягає на нашу територіальну цілісність, намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки і потенційно загрожує миру у всій Європі. Для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій підступного агресивного сусіда-злочинця.

Додаткова інформація