Олександр Скіпальський – український військовий та громадсько-політичний діяч

 

Народився 12 березня 1945 року в с. Вижгів Любомльського району. Пізніше батьки переїхали в с. Олеськ, де він навчався в середній школі. В 1961 році вступив у міське професійно-технічне училище у м. Єнакієво Донецької області. По закінченню навчання працював електрослюсарем на Карагандинському металургійному комбінаті. У 1964 році вступив на навчання до Московського вищого прикордонного командного училища, яке закінчив у 1968 році. Проходив службу на КПП «Брест», працював в органах військової контррозвідки Чернівецького та Львівського прикордонних загонів. У період з 1971 по 1975 рік навчався на факультеті контррозвідки Вищої школи КДБ, за спеціальністю «Юрист-правознавець». До 1987 року проходив службу на керівних посадах в органах військової контррозвідки Далекого Сходу та Сибіру. В тому ж році повертається в Україну. У званні полковника працював заступником начальника відділу військової контррозвідки армії (м. Рівне). У кінці 1980-х років відкрито виступає за демократизацію країни і побудову незалежної держави. В 1990 році, будучи кандидатом у народні депутати УРСР по Турійському виборчому округу, резонансно закликав радянських офіцерів не виконувати злочинних наказів, спрямованих проти українського народу. За розповсюдження і активну підтримку ідеї створення Українських Збройних Сил та незалежної держави переслідувався з боку керівних структур КДБ СРСР та КПРС. Займався громадсько-політичною діяльністю. У вересні 1991 року його було призначено на посаду начальника Управління військової розвідки СБУ, а з жовтня 1992 року – начальника Головного Управління військової розвідки Міністерства оборони України. У 1992 році Олександр Скіпальський отримав військове звання генерал-майора. У 1994 році був обраний народним депутатом України по Володимир-Волинському виборчому округу. Працюючи у Верховній Раді, брав активну участь у розробці та прийнятті Конституції України, за що нагороджений Почесною відзнакою Президента України У 1995 році отримав звання генерал-лейтенанта. З 1997 року він – заступник голови Служби Безпеки України, а з 1998 року – заступник міністра з питань надзвичайних ситуацій.

У 2001 році заснував та очолив у м. Києві МГО «Волинське братство». Одним із перших він підтримав Помаранчеву революцію. В 2004 році звертався до силових структур з вимогою не застосовувати зброю проти учасників Майдану. В тому ж році був відправлений у кадровий резерв. Протягом 2006–2007 років. О. Скіпальський перебував на посаді заступника голови СБУ і одночасно працював на посаді начальника СБУ в Донецькій області. Завжди на всіх займаних посадах О. Скіпальський відстоював інтереси України. О. Скіпальський – почесний голова правління Об’єднання ветеранів розвідки України, почесний Голова Спілки офіцерів України, почесний голова МГО «Волинське братство», співзасновник цих організацій.

 

Література:

Скіпальський О. Без щита і меча / О. Скіпальський // Сучасність. – 2009. – № 6. – С. 145–162.

Скіпальський О. «Навести порядок в державі…» : [інтерв’ю з нач. гол. упр. війс. розвідки М-ва оборони України, гол. Спілки офіцерів генерал-майором О. Скіпальським / інтерв’ю взяв О. Нагорний] // Волинь. – 1994. – 15 січ. – С. 2.

Скіпальський О. Українська контррозвідка – разом з народом : [інтерв’ю з нач. управління військової контррозвідки України полковником О. Скіпальським / інтерв’ю взяли В. Вербич, І. Корсак] // Нар. трибуна. – 1992. – 22 лют. – C. 1.

Вербич В. Олександр Скіпальський: «Влада виявилася слабкою та нікчемною» / В. Вербич // Сім’я і дім. Нар. трибуна. – 2007. – 17 трав. – С. 4.

Згоранець О. Не будьмо малоросами / О. Згоранець // Волиньнова. – 2010. – 25 листоп. – С. 5.

Нагорний О. Дім без фундаменту не збудуєш : наш земляк, заст. міністра з питань надзвич. ситуацій О. Скіпальський – про ситуацію в державі / О. Нагорний // Волинь. – 1998. – 12 верес. – С. 7.

Нагорний О. Кому вигідне ослаблення служби безпеки? : генерал Олександр Скіпальський про актуальні проблеми цієї служби в Україні / О. Нагорний // Волинь-нова. – 2008. – 5 черв. – С. 3.

Нагорний О. Олександр Скіпальський : «Дорога важка, але перемога буде за нами» / О. Нагорний // Волинь-нова. – 2014. – 11 жовт. – С. 5

Нагорний О. Інтуїція контррозвідника : наш земляк – нач. упр. стратегіч. розвідки, помічник Міністра оборони України / О. Нагорний // Волинь. – 1993 – 4 лют. – С. 3. 72 Трофимук В. Генерал Скіпальський повернувся в СБУ / В. Трофимук // Вісник. – 2002. – 16 трав. – С. 3.

Трофимук В. Генерал – лейтенант Скіпальський: «Не треба боятися мерзотників» / В. Трофимук // Вісник. – 2001. – 23 серп. – С. 13.

Уліцький В. «Питання стоїть просто: або ми – або нас» / В. Уліцький // Волинь-нова. – 2018. – 5 квіт. – С. 1, 6.

Уліцький В. Олександр Скіпальський: «Впевнений, що Антона Бутейка отруїли спецслужби Кремля» / В. Уліцький // Волиньнова. – 2015. – 12 берез. – С. 8.

Додаткова інформація