З новим MEETом, або Онлайн-послуги, бібліостандарти, соціальні мережі та мобільні додатки для шкільних бібліотекарів


12 січня Волинська обласна бібліотека для юнацтва провела онлайн заняття на платформі MEET з шкільними бібліотекарями, слухачами курсів Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти.


Про дистанційні послуги через сайти та блоги бібліотек, мобільні додатки, активну проєктну діяльність розповіла колегам завідувачка науково-методичного відділу Зоя Корчинська. Вона поділилася досвідом проведення квестів, розроблених у рамках проєкту «Гейміфікація: вчимось граючи», що реалізуються за підтримки Європейського Союзу за програмою House of Europe. Як ефективно покращити імідж установи за допомогою постів у соціальних мережах порадила головна методистка Оксана Романюк.



Завідувачка інформаційно-бібліографічного відділу Надія Ількевич ознайомнла слухачів із основними стандартами бібліографічної діяльності та методикою їх застосування. Вона показала, як зручно та швидко знайти їх та приклади бібліографічних описів, застосувати електронні бібліографічні бази даних книгозбірні на підтримку навчально-виховного процесу на спеціалізованому сайті «БібліоGRAF» Волинської обласної бібліотеки для юнацтва.

Для шкільних бібліотекарів важливо прищепити учням любов до читання, адже школяр зі слабкими читацькими навичками не зможе стати сильним в інших предметах. Популяризація книги та розвиток усвідомленого читання, нові активні форми масової роботи були окреслені в консультації завідувачки відділу читальних залів Тетяни Швай. Вона рекомендувала колегам найбільш змістовні блоги любителів красного письменства, запропонувала спільне проведення онлайн виховних заходів з української літератури та для самоосвіти згідно навчальних програм 10-11 класів в рамках проєкту #вчимо літературу України.


Завідувачка відділу зберігання та реставрації бібліотечних фондів Світлана Єгорова у презентації акцентувала увагу на впровадженні УДК в практику роботи шкільних книгозбірень. Дотримання єдиних підходів у  цьому процесі сприятиме уніфікації роботи, виконанню її з найменшими витратами часу, фінансових і матеріальних ресурсів.

З шкільними бібліотекарями поділилися методичними та бібліографічними матеріалами, повнотекстовою інформацією, здійснивши електронну розсилку документів.

Онлайн заняття підтвердили, що локдаун не перепона, а стимул для професійного зростання, оволодіння новими технологіями та формами віддаленого обслуговування, пошуку нових партнерів в активізації читання школярів.

Додаткова інформація