Зустріч-диспут «Людина і влада» з учасниками Майдану і АТО: до річниці Революції Гідності

 

Майдан, Революція Гідності, Крим, події на Сході України, АТО (ООС)… стали темою зустрічі, яка відбулася 21 листопада у бібліотеці.

Диспут «Людина і влада» особливо викликав жвавий інтерес в учасників – студентів-політологів та істориків. Разом зі студентами Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, Луцького інституту розвитку людини університету «Україна» до участі в дискусії долучились запрошені їх наставники, зокрема Тарас Літковець, заступник декана факультету з виховної роботи, Галина Панишко, доцент кафедри політології, кандидат історичних наук, а також Олена Бундак, кандидат історичних наук, доцент, заступник директора з науково-методичної роботи та Серафима Дмитрів, фахівець І першої категорії навчального відділу (також з ЛІРоЛ Університету «Україна»). Активну участь в обговоренні взяв Олег Кобилинський, голова Луцької міської організації Спілки воїнів АТО Волині.

Людина і влада – поняття – цікаві та дискусійні, тим паче в реаліях історичного шляху України. Було гаряче і пізнавально, однак часу було обмаль. Кожен з учасників висловлював власні міркування, думки, сподівання. Важко перелічити теми дискусії, це: Людина і влада, Коли виникає влада, Хто створює владу, Чому одні люди прагнуть політичної влади понад усе, Що змушує одних підкорятися – других боротися за владу, Чому окремі люди байдуже ставляться до політичної влади, Які чинники визначають місце людини в системі влади, Людина і влада з точки зору християнства. Насамкінець було цікаво дізнатися: Чи має право людина повставати проти влади, виходячи з вище сказаного, і що є поштовхом для усунення людини від влади. Студенти показали високий рівень ерудиції, компетентності, переконливо аргументували свою точку зору. Склалось позитивне враження і віра в те, що все в нас вийде, незважаючи, що нині переживає наш народ, держава.

Учасники переглянули уривки з фільму «Чорні тіні Майдану» (звучала пісня В.Морозова «Треба встати і вийти»), а також фото загиблих на Майдані волинян під час Революції Гідності, пам’ять яких вшанували хвилиною мовчання.

На диспуті йшла мова про АТО (ООС). Ділились враженнями про перебування в зоні бойових дій Тарас Літковець та Олег Кобилянський.

Аудиторії були представлені уривки з фільмів про 51-шу окрему механізовану бригаду, а також про найважчі дні для української армії (Іловайський котел, Дебальцеве, Волноваха, Донецький аеропорт), аналізувалася формула Штанмайєра та план розведення військ. Всіх полеглих бійців також вшанували хвилиною мовчання та молитвою «Отче наш» за їх душі.

Слава Україні! Героям слава!

Додаткова інформація