Кольори, що дають надію: відзначаємо День Державного Прапора України

 

20 серпня у читальній залі Волинської обласної бібліотеки для юнацтва відбувся тематичний захід, приурочений святкуванню Дня Державного Прапора України, який щорічно відзначається напередодні Дня Незалежності.

Присутні переглянули фільм «Прапор України. Маловідомі факти» з трилогії «Українська символіка: Гімн, Прапор, Герб», котрий є переможцем 7-го конкурсного відбору Держкіно. День Державного Прапора – це свято всіх поколінь українців. Це данина поваги символу держави, що пройшов довгий, часом героїчний, часом трагічний шлях. Під рідним прапором український народ утвердив віковічну мрію про державність, соборність і самостійність. Благородні синій і жовтий кольори неба і пшениці символізують велику працю наших людей від сходу до заходу України й з півночі до півдня. Розгорнута книжкова виставка «Святі символи України: Державний Прапор України» знайомить відвідувачів з виданнями, які є у фонді бібліотеки.

 

Державний Прапор уособлює усі прагнення та надії українського народу на краще майбутнє. Нехай синьо-жовтий стяг і надалі вселяє в серце кожного українця гордість та спонукає на нові подвиги заради своєї Батьківщини.

PS: 23 серпня – ця дата була обрана на згадку про події 1991 року, коли відбулася перша спроба групою народних депутатів внести до сесійної зали Верховної Ради синьо-жовтий стяг, але вона потерпіла невдачу, друга, більш вдала спроба відбулася 24 серпня 1991 року. Від Софіївського майдану надійшла маніфестація, котра принесла під стіни Верховної Ради  величезне полотнище синьо-жовтого прапора. На майдані його освятив єпископ української автокефальної православної церкви Володимир Романюк. Процесія передала прапор народним депутатам, котрі внесли його до сесійної зали.

Свято є відносно новим і було засноване Указом президента України Леоніда Кучми № 987/2004 про встановлення Дня державного прапора України, який святкується щорічно 23 серпня. До цього День Державного прапора святкувався тільки в Києві на муніципальному рівні.

Державний Прапор України був затверджений Верховною Радою 28 січня 1992 року. Це стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього (вгорі) і жовтого (внизу) кольорів, зі співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.

 

Додаткова інформація