Листопад 2019

 Зустріч-диспут «Людина і влада» з учасниками Майдану і АТО: до річниці Революції Гідності

 

Майдан, Революція Гідності, Крим, події на Сході України, АТО (ООС)… стали темою зустрічі, яка відбулася 21 листопада у бібліотеці. 

Диспут «Людина і влада» особливо викликав жвавий інтерес в учасників – студентів-політологів та істориків. Разом зі студентами Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, Луцького інституту розвитку людини університету «Україна» до участі в дискусії долучились запрошені їх наставники, зокрема Тарас Літковець, заступник декана факультету з виховної роботи, Галина Панишко, доцент кафедри політології, кандидат історичних наук, а також Олена Бундак, кандидат історичних наук, доцент, заступник директора з науково-методичної роботи та Серафима Дмитрів, фахівець І першої категорії навчального відділу (також з ЛІРоЛ Університету «Україна»). Активну участь в обговоренні взяв Олег Кобилинський, голова Луцької міської організації Спілки воїнів АТО Волині.


 Молодіжний проєкт «Помічник патрульного»

З 20 листопада 2019 року на базі КЗ "Луцька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №17 Луцької міської ради" стартує новий молодіжний проєкт «Помічник патрульного». Його спільно реалізовуватимуть кілька організацій, які тісно працюють із молоддю: Патрульна поліція Волинської області, учнівська рада Луцької школи №17, ГО "Молодіжна Платформа" та Волинська обласна бібліотека для юнацтва.


 Міжнародний навчальний проєкт

«Піраміда книг» в дії

 

20 листопада в бібліотеці відбувся черговий міжнародний урок літератури із творчими завданнями між восьмикласниками Луцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №17 (Україна) та початкової школи ім. Станіслава Монюшкі міста Конін (Республіка Польща) (Szko?a Podstawowa im. Stanis?awa Moniuszki nr 12 w Koninie).

     


 Радіодиктант національної єдності пройшов у бібліотеці

 

08 листопада, напередодні відзначення Дня української писемності та мови, працівники та читачі бібліотеки долучились до написання радіодиктанту національної єдності на тему: «Від бересту – до „цифри“». Символічно, що радіодиктант проходив у «вернадці», вірніше у Національній бібліотеці України імені В. І. Вернадського. Бібліотека – саме те місце, де людина читаюча удосконалює себе, розвиває мозок та ерудицію.

«Писати правильно» – основне завдання, яке ставить собі кожен. Наскільки ми володіємо мовою, настільки ми комфортно почуваємось. Бібліотекарі, взявши участь у цьому масштабному флешмобі, під диктант мовознавця і автора Олександра Авраменка, перевіряли свої знання. Щось вийшло, а дещо і не дуже… Переконались, що з орфографією більш-менш гаразд, а ось сучасні правила правопису треба вивчати. 

Не біймося виправляти свої помилки, навчаймося, удосконалюймося із задоволенням!


Вечір поетичного слова «Бринить, співає наша мова»

07 листопада читальна зала бібліотеки зібрала військовослужбовців строкової служби Нацгвардії України на вечір поетичного слова «Бринить, співає наша мова». Захід був приурочений Дню української писемності та мови. «Мова – основа нації», так сказав відомий письменник Пантелеймон Куліш, 200-річччя з дня народження якого нещодавно відзначила українська громадськість. Військові, долучившись до цієї імпрези, ще раз доторкнулись до прекрасного. Слухали проникливі поезії, переглянули цікаві відеоматеріали, згадали як протягом кількох століть жорстоко знищувалась культура нашого народу та якої наруги при цьому зазнавала українська мова. Розмовляли про те, що оволодінню мовою, а тим паче рідною, потрібно вчитися, наполегливо, щоденно, радісно.

Театралізована сценка, у якій взяли участь молоді люди, викликала аплодисменти, додала настрою, допомогла зрозуміти рідне слово та чим для кожного з нас воно є. Вслухаймось в геніальні слова Ліни Костенко:

«Сім’я вже ж вольна і нова,

А тільки мати ледь жива.

Вона б була вже вмерла вже не раз.

Та все питає і на смертнім ложі:

А де ж те слово, що його Тарас 

Коло людей поставив на сторожі!?»


  

     1 листопада у нашій бібліотеці знову відбувся кіновечір. Цього разу глядачі змогли переглянути чудовий кінофільм "Диво", знятий за одноіменним романом відомої американської письменниці Р. Дж. Паласіо. Ця книга вже давно завоювала свою аудиторію в США і стала там бестселером, а тепер і український читач може її прочитати. Фільм вийшов не менш вдалим і припав до вподоби всім, хто завітав на перегляд. А позаяк кінострічка необмежена за віком, то переглянути її прийшли як діти, так і дорослі. Останні, навіть, плакали в найбільш емоційних моментах. Тож сміливо можна сказати, що кінопоказ вдався.


 

Додаткова інформація