У бібліотеці діти створюють мультики

 

Заняття з мульттерапії щосереди відбуваються у бібліотеці. На заняттях ми невтомно розвиваємо творчі здібності в дітей, адже творчість – це більше навичка, ніж вроджений талант, і спільно з батьками допомагаємо розвивати її у наших юних читайликів.

До нас приходять читачі, діти з переселених родин, які знайшли прихисток від війни в Луцьку та діти військовослужбовців, ветеранів бойовий дій і Небесного Легіону, якими опікується волонтерський проєкт «Меценати для солдата» та друг нашої бібліотеки Руслан Теліпський, і просто всі бажаючі, хто хоче і прагне креативити.

Директорка книгозбірні Алла Єфремова підкреслює: «Проєкт, присвячений мульттерапії, реалізовували в бібліотеці протягом попередніх років. Нині він отримав друге дихання, бо, по-перше, до нас повернулася Любов Фрадинська, яка стала завідувачкою краєзнавчого відділу бібліотеки та курує цей проєкт, а по-друге, нас фінансово підтримують благодійники. Вважаю, що в наш такий стресовий час цей проєкт дуже важливий і корисний. Потрібно дбати про наших дітей, про наше майбутнє. У цьому випадку дорослі скоординували свої зусилля, аби діти отримали позитивні емоції та необхідні знання».

Діти створюють із пластиліну героїв і знімають про них мультфільми. Фантазія в них дуже розвинута, і вони самі стають режисерами і авторами сценарію мультику.

Проводимо уроки безпеки і на основі занять створюємо мультик «Що буває, коли не дотримуються правил дорожнього руху». Під керівництвом нашого партнера Патрульна поліція у Волинській області та бібліотекарів діти знайомилися із новими книжками про правила дорожнього руху, переходу проїжджої частини та створювали власних мультгероїв і придумували сюжет мультфільму, дія якого відбувається на пішохідному переході. Через гру, творчість допомагаємо дітям засвоювати правила дорожнього руху.

Також діти читали книжки, наприклад, твори української письменниці, нашої землячки Надії Гуменюк, розвивали уяву, фантазували, адже дитяча фантазія безмежна. Вони придумували, як їхні герої поводитимуться в тих чи інших ситуаціях. Після прочитаної книги «Буслик хоче до Світязя», де авторка пише про унікальне волинське озеро, дітки почали вигадувати власні історії про мешканців водойми. Вийшов цікавий мультик про красеня волинського озера – вугра та інших рибок.Народилася цікава історія на основі віршів місцевого дитячого поета Валерія Гусара – сценарій для нового мультфільму.

Це надихає бібліотекарів і зацікавлює дітей до змістовного, веселого, і корисного проведення часу в літні канікули і відволікає від війни, комп’ютерів, гаджетів. Діти з нетерпінням чекають таких занять. І, можливо, бібліотека стане тим першим місточком у формуванні особистості, а поряд з нами вже майбутні письменники або мультиплікатори.

 

Щиро дякуємо нашим партнерам Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» та ІМАГО Imago/Animation за фінансову підтримку проєкту. Завдяки їм ми отримали додаткові надходження, змогли придбати спеціальний пластилін та дошки до нього, низку канцтоварів штатив-кріплення для зйомки, що так необхідні для створення мультфільмів.

Додаткова інформація