Година спілкування «Одна вона у нас така – уся співуча і дзвінка» відбулася у бібліотеці

 

09 листопада у читальній залі бібліотеки відбулася мовно-літературна інтерактивна година спілкування «Одна вона у нас така – уся співуча і дзвінка» з учнями першого та другого курсів Луцького центру професійно-технічної освіти. В цей день вся Україна та наші  читачі долучилися до відзначення Дня української писемності та мови.

Розмовляли про українське слово, традиції, про перешкоди, що чекали на українську мову, про фактичне її знищення та друге народження… Сьогодні ж українська мова належить до найпоширеніших і вважається однією з наймилозвучніших мов у світі, якою розмовляють майже 45 мільйонів людей в світі.

Ведуча заходу, завідувачка відділу читальних залів Тетяна Швай, звертаючись до аудиторії, сказала: «Мова – це наша національна ознака, в ній – наша культура, сутність нашої свідомості. Мови потрібно вчитися, наполегливо, щоденно, з радістю». Навела слова українського письменника Бориса Антоненко-Давидовича, який казав: «З того, як говорить людина, можна уявити собі загальний розвиток цієї людини, її освіту й культурний рівень. І у природі не буває людей, що визначались би високим інтелектом і водночас примітивною, як у первісного дикуна, мовою. Боротьба за чистоту мови й високу мовну культуру – це боротьба за культуру взагалі».

Студентам було надзвичайно цікаво взяти участь в різноманітних завданнях: продовжували українські прислів’я, вправлялися у дикції, повторюючи скоромовки, відповідали на питання інтелектуальної руханки «Говори правильно» тощо. Інтерактивна форма особливо сподобалася, і кожен зміг проявити свої знання, навіть прогалини, а також визначитись над чим треба працювати та удосконалюватися,щоб довершено, грамотно володіти українським словом.

Доповненням заходу стала книжкова виставка «Краса і сила українського слова».

Особливо зворушливими  та  цікавими були відеоматеріалами про українську мову, поезія українських митців про рідне слово.

Додаткова інформація