Книги «Справа Василя Стуса» з авторськими підписами Вахтанга Кіпіані подарували бібліотеці

 

Нещодавно вийшла з друку книга Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса», що викликало глибокий резонанс у суспільстві. Ця книжка – збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР.

Бібліотека для юнацтва отримала 20 примірників цінних видань. За це висловлюємо щиру подяку сім'ям Анни та Богдана Ольхових, Олесі та Павла Вержбицьких. Частина примірників буде передана до бібліотек Волині.

Сім'ї Ольхових та Вержбицьких уже не вперше дарують книги бібліотекам. «Ці книги насправді унікальні, хочемо щоб лучани читали справжню, а не електронну книгу. Звернулися до Вахтанга Кіпіані та попросили підписати примірники", - каже Олеся Вержбицька. Наші сім'ї підтримали ідею подарувати улюбленій обласній юнацькій бібліотеці книгу Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса».

Бурхливе збурення в громадськості книга викликала тим, що колишній адвокат Віктор Медведчук вважає, що у дев'яти епізодах книги Кіпіані містяться висловлювання, які не відповідають дійсності та принижують честь і гідність політика. Автор у цих епізодах розповідає про Медведчука як адвоката поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року. У результаті поета засудили до 10 років примусових робіт та 5 років заслання. Стус помер 4 вересня 1985 року в карцері після оголошеного ним голодування.

19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд частково задовольнив позов Медведчука: визнав, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність.

Через великий попит читачів книжка «Справа Василя Стуса» зараз додруковується видавництвом Vivat. Книжки з цього накладу мають не тільки повний, оригінальний текст, а й особливий додаток. На форзацах розміщене те саме резонансне рішення Дарницького райсуду про заборону книги в першій інстанції.

 

 

Додаткова інформація