Зустріч з учасниками бойових дій на Сході України відбулася у бібліотеці

 

11 жовтня, напередодні відзначення одразу трьох величних свят: Покрови Пресвятої Богородиці, Дня козацтва та Дня захисників та захисниць України, у бібліотеці відбулася цікава зустріч. Учні 9-Б класу Луцької гімназії №14 ім. В. Сухомлинського мали нагоду поспілкуватися з учасниками АТО: військовим кінологом Володимиром Левом та Олегом Кобилинським, котрий нині очолює ГО «Луцька міська організація Спілки воїнів АТО Волині». Учні уважно слухали розповіді про військові звитяги бійців, запитували про їх бойові будні, про те, яким стало життя колишніх воїнів після демобілізації.

 

Володимир завітав разом зі своїм товаришем Олександром та двома собаками лабрадорами. Для учнів це було позитивне та невимушене спілкування про те, як проходила служба хлопців в зоні АТО. Школярі отримали масу позитивних емоцій від цього знайомства та корисні поради щодо виховання чотирилапих улюбленців. Було цікаво слухати про всі нюанси роботи з собакою, про мову тіла, рухи, звуки, якими тварина реагує на конфлікт, небезпеку чи загрозу. Зацікавила підлітків розповідь про вівчарку, яка була незамінною у пошуку зброї противника, вибухівки на передовій. Володимир наголосив, що собака, як ніхто, відчуває та підтримує психо-емоційний стан воїна, відчуває загрозу. Зараз Володимир Лев займається каністерапією, він досить відомий кінолог у місті.

Олег Кобилинський, майор запасу 51-ої бригади, розповів, що у них на передовій був цілий звіринець тварин, за якими доглядали, опікувалися. Це ніби споріднені душі, адже вони дуже гостро реагували про наближення небезпеки. На фронті служив як старший офіцер по роботі з особовим складом. Нині, як очільник Громадської спілки, яка налічує 2 тисячі чоловік, тісно співпрацює з волонтерами та військовим госпіталем, надаючи колишнім воїнам таку необхідну психологічну підтримку.

Під час розмови Олег відповів на чимало запитань: про матеріально-технічне забезпечення на початку війни, про те, як одні місцеві жителі здавали інформацію сепаратистам, а інші підтримували воїнів ЗСУ, про ті проблеми, з якими стикаються нині звільнені полонені, болючі питання щодо матеріального забезпечення та лікування ветеранів. Наголосив, що для солдата було найважливіше – відчувати підтримку рідних, волонтерів та отримувати листи. Добрі слова сказав на адресу психолога Центру реабілітації учасників бойових дій Любави Казмірчук, адже на таких, як вона, і тримався моральний дух нашого війська.

Цій темі приурочена розгорнута виставка-екскурс "На варті Вітчизни".

 

На закінчення зустрічі учасники АТО наголосили, що основною метою всіх українських захисників та захисниць є недопущення війни на мирну підконтрольну територію України та якнайшвидше вигнання окупанта, побажали учням ніколи не знати її жахіть та будувати плани про своє майбутнє під виключно мирним небом.

Такі зустрічі з вшанування мужності та героїзму захисників сприяють подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві.

Шанувати наших воїнів-захисників – це наш святий обов’язок. Слава Україні!!!

Додаткова інформація