Юліана Трач - заслужений вчитель школи Української PCP

 

Юліана Григорівна Трач народилася 25 травня 1929 року. Закінчила Львівський університет. Свій педагогічний шлях розпочала у 1946 році. Працювала вчителем початкових класів в с. Беневі Золотниківського району Тернопільської області, завідувачем навчальною частиною Угринівської середньої школи Сенкевичівського району Волинської області, інспектором шкіл Волинського обласного відділу народної освіти. З 1956 року продовжила роботу у м. Нововолинську. Спочатку вчителем української мови і літератури середньої школи №2, а з 1962 року вчителем української мови і літератури школи-інтернату.

Директор школи-інтернату И. В. Гошовський у характеристиці на присвоєння вчительці почесного звання «Заслужений вчитель школи Української PCP» відзначав, що Юліана Григорівна «здібний, висококваліфікований педагог. Широкий кругозір, висока ерудиція, прекрасне володіння предметом і методикою його викладання, вимогливість до себе і своїх вихованців, вміння прищепити любов до предмету є основними рисами педагога. Вчительці притаманний постійний пошук, творче ставлення до всього нового, прагнення застосувати у своїй педагогічний діяльності досягнення методичної науки, досвід кращих словесників. Педагогічна майстерність і творчий підхід до викладання роблять заняття з української мови та літератури цікавими, викликають інтерес до предмету, а знання, які одержують учні, - свідомими і міцними. У неї творчий підхід до кожного уроку, кожного його етапу. Пошуки забезпечують науковість, сприяють глибокому засвоєнню нового матеріалу. Вчителька постійно дбає про зв’язок навчання з шкільною практикою, з життям». Педагог широко використовувала на уроках наочні посібники, технічні засоби навчання.

У звіті про роботу Волинського обласного інституту удосконалення кваліфікації вчителів за 1964-1965 навчальний рік констатувалось, що досвід роботи вчителя української мови та літератури Нововолинської школи- інтернату Ю. Г. Трач вивчено і рекомендовано до впровадження у навчальних закладах області.

Одним з кращих в місті був кабінет української мови і літератури, обладнаний Юліаною Григорівною. Він став справжньою лабораторією осягнення учнями предмету та надання допомоги молодим вчителям міста в оволодінні педагогічною майстерністю. Довгий час Ю. Г. Трач очолювала роботу міської школи передового досвіду. До неї їздили переймати досвід шановані в регіоні педагоги. Директорові Луцької середньої школи №4 В. В. Поліщуку випало побувати у Юліани Григорівни на уроках та ознайомитись з її кабінетом. І він так написав про це в газеті «Радянська Волинь»: «У Юліани Григорівни немає жодного невстигаючого учня. Завдяки використанню кабінету уроки стали більш емоційно насичені, теоретично й методично збагачені, жваві й цікаві. Учні йдуть по шляху пошуку і самостійної роботи над матеріалами, що зібрані у кабінеті».

Педагог була надзвичайно активною в громадському житті. Обиралась членом обласного комітету профспілки працівників освіти та наукових установ.

Ю. Г. Трач присвоєно звання «Заслужений вчитель школи Української PCP». Вона нагороджена значком «Відмінник народної освіти», багатьма грамотами Міністерства освіти УРСР та обласного відділу народної освіти.

Додаткова інформація