Степан Борисюк (1945–2010) – український письменник і краєзнавець

Народився в с. Млинище Іваничівського району у сім’ї селян. Рано залишився напівсиротою, так як батько не повернувся з війни. Закінчив середню школу у с. Поромів Іваничівського району. У 1961 році закінчив із відзнакою Новоград-Волинську школу культпрацівників. У 1986 році закінчив Рівненський інститут культури за спеціальністю «організатор-методист культурноосвітньої роботи». Розпочинав свою творчу діяльність у Володимир-Волинському районному Будинку культури. Працював у культурноосвітніх установах Прибужжя інструктором-методистом, культорганізатором, завідувачем відділу культурно-масової роботи, художнім керівником, директором сільського, районного та міського будинків культури. Працював у Сочі баяністом. З 1 липня 1991 року Степан Борисюк стає директором Нововолинського парку культури та відпочинку. Усі роки дбайливо ставився до свого дітища. Нововолинський парк культури та відпочинку визнаний кращим в області.

На початку 1990-их років Степан Борисюк починає захоплюватись колекціонуванням значків, поштових марок, вивчає історію карбування монет і грошового обігу по монетах. У 1999 році вийшла перша книга С. Борисюка «Млини над Бугом», до якої увійшли поезії та історико-краєзнавчі доробки. У них автор виявляє неабиякий інтерес до предків, свого коріння, до рідного куточка волинського краю – Прибужжя. У 2001 році побачила світ друга книга із присвятою матері «У зіницях вічності». Сюди ввійшли вірші, новели, оповідання.

«Нововолинські бувальщини» – третя книга С. Борисюка, яка вийшла у світ 2004 року. У ній – життєпис міста, авторські гумористичні оповідки, погляд на події та вчинки людей. Багато цікавого можна дізнатись із бувальщин про своїх земляків. У книзі в деталях розповідається про будівництво та розвиток Нововолинська. Вміщено унікальні знімки першої землянки шукачів чорного золота 1948 року, першої лікарні Нововолинська, драматичного театру 1952 року та інше.

Об’ємним дослідженням Степана Борисюка стала праця «Волинське Прибужжя: крізь серце і заметіль століть». Це історико-краєзнавче, фольклорно-етнографічне есе, розміром 577 сторінок, побачило світ у 2007 році. У 2009 році Степанові Борисюку присуджено Диплом лауреата обласної премії ім. Миколи Куделі за значний особистий внесок у створення літопису Волинського Прибужжя, популяризацію культурної спадщини та збереження історичної пам’яті поколінь. Степан Володимирович працював і над наступною книгою, яка частково була уже набрана, але так і не потрапила до друку. Несподівана смерть на 66 році життя обірвала його творче життя.

 

Література:

Борисюк С. Волинське Прибужжя: крізь серце й заметіль століть : іст.-краєзн., фольк.-етн. та автобіогр. есе / С. Борисюк. – Нововолинськ : мінотавр, 2007. – 584 с.

Борисюк С. Впаду росою в мамину сльозу… : вірші. Поезія в прозі / С. Борисюк. – Нововолинськ : Мінотавр, 2008. – 240 с.

Борисюк С. Млини над Бугом : іст.-краєзн. нарис ; поезії / С. Борисюк. – Луцьк : Надстир’я, 1998. – 96 с.

Борисюк С. В. Нововолинські бувальщини / С. В. Борисюк. – Луцьк : Християн. життя, 2004. – 392 с.

Борисюк С. У зінницях вічності : проза, поезія / С. Борисюк. – Луцьк : Волин. обл. друк., 2004. – 130 с.

Заклекта П. Багата історія одного експоната / П. Заклекта, С. Борисюк // Минуле і сучасне Волині та Полісся. ВолодимирВолинський в історії України і Волині : матеріали XXХІІ Міжнар. наук.-практ. іст.-краєзн. конф., присвяч. 70-річчю утворення Волин. обл., 810-ій річниці надання місту Володимир-Волинському Магдебурзького права. – Луцьк, 2009. – Вип 32. – С. 137.

Віктор В. Степан Борисюк: щира пісня синівської любові / В. Віктор // Луцьк. замок. – 1999. – 16 верес. – С. 10.

Духовні скарби рідної землі // Луцьк. замок. – 2009. – 12 лют. – С. 2.

Присяжний П. Пам’яті Степана Борисюка / П. Присяжний // Луцьк. замок. – 2010. – 26 серп. – С. 13.

Бондаренко Г. 3 лютого 70 років від дня народження С. В. Борисюка (1945–2010) – українського письменника і краєзнавця / Г. Бондаренко // Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2015 рік / Упр. культури і туризму Волин. ОДА ; Волин. краєзн. музей ; Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки ; ред.-упоряд.: Є. І. Ковальчук, А. А. Понагайба. – Луцьк, 2014. – С. 27–29.  

Додаткова інформація