Молодь вшановує Кобзаря у бібліотеці

 

Традиційно 9 березня у бібліотеці проводяться Шевченківські дні до дня народження Кобзаря. Постать Тараса Григоровича Шевченка стала символом України.

Відбулося декілька тематичних заходів серед учнівської та студентської молоді з метою популяризації творчої спадщини та вшанування пам’яті видатного письменника, поета та художника.

На квест «Незвичайний Шевченко» завітали учні Волинського фахового коледжу Національного університету харчових технологій разом зі своєю наставницею Наталією Сірук-Зайко. Об’єднавшись у команди, юнаки та дівчата, почергово відвідували різні тематичні локації, розміщені у відділах бібліотеки, де їх чекали завдання, присвячені життю та творчості Шевченка. Довелося пригадати все, що вивчали у школі, і, навіть, розповісти напам’ять «Заповіт». Наприкінці квесту учасники за допомогою «Кобзаря» знайшли секретні послання, адресовані їм.

Справжнє захоплення справила на студентів Луцького педагогічного коледжу інтерактивна мозаїка «Пізнаємо Пророка».

Розмовляючи про Шевченка, присутні висловили думку: так хочеться, щоби він був – не параграфом із підручника, а живою людиною. Цьому допоміг перегляд першого фільму спецпроєкту Юрія Макарова «Мій Шевченко». Поруч із загальновідомим у фільмі розкриваються нові деталі з біографії поета, що дає цілісне уявлення про життя та особистість Тараса Григоровича – справжні документи, картини, стара кінохроніка чи фільми.

Після перегляду стрічки студенти взяли участь в онлайн-тестуванні на знання творчості поета та в інтерактивній грі «Мікрофон», в якій висловили власне ставлення до творчості Великого Кобзаря, продовживши речення: – Я відкрив для себе…, – Шевченко мені уявляється як…, – Творчість Шевченка, на мою думку…

Чудові видання з фондів бібліотеки присутні переглянули на тематичній виставці «Т.Г. Шевченко: історія життя».

 

Підбиваючи підсумки, бібліотекарі обговорили з юнаками та дівчатами важливість читання, необхідність знань творів українських класиків, особливо Шевченка. Саме він підняв на найвищу височінь духовну велич і красу українського слова. Сьогодні була ще одна нагода молоді зрозуміти і осмислити: ким був, є і навіки залишиться для України, для кожного з нас Кобзар. Кожне покоління бере від Шевченка те, що готове взяти. Як зазначив Іван Дзюба: «Тараса Шевченка ми розуміємо настільки, наскільки розуміємо свій час і Україну в ньому».

Додаткова інформація