Помилка
  • JUser::_load: не можу завантажити користувача з ID: 61

80 років від дня народження Бориса Ревенка

25 квітня виповнилося 80 років від дня народження Бориса Ревенка – колишнього керівника народної аматорської кіностудії «Волинь», кінорежисера, фотографа. З 1970 по 1972 роки Б. П. Ревенко навчався на курсах режисерів-операторів аматорських кіностудій у Владивостоці. 15 років працював механіком на китобійних флотиліях. Часто приїжджав у відпустку до Луцька, де проживала сестра. Тут його запрошують очолити відділ аматорського фото-кіномистецтва в обласному Будинку народної творчості. У 1975 році Борис Ревенко стає режисером аматорської кіностудії «Волинь».

Він знімав фільми, організовував фотовиставки, проводив семінари для аматорів. У період з 1962 по 1991 роки, коли кіностудія ще носила звання опорно-експериментальної студії Міністерства культури СРСР та ВЦРПС, провів 25 обласних конкурсів аматорських кінофільмів, 4 з яких – всеукраїнські, 1 – всесоюзний.

Загалом Борис Павлович Ревенко зняв  приблизно 300 кінофільмів, 50 з яких стали лауреатами республіканських, всесоюзних та міжнародних конкурсів. 

Цими днями волиняни щиро віддали данину пам’яті Великому Патріоту краю: на будинку, в якому до недавнього часу була кіностудія відкрили меморіальну дошку, в закладах культури переглядали фільми Бориса Павловича і про Бориса Павловича. А сама кіностудія занепадає. Приміщення не опалюється більше 2 років, раритетну антикварну фото-кіноапаратуру та унікальні фотоархіви викрали (було вже 2 пограбування), грибок з’їдає стіни, те, чим жив заслужений працівник культури Борис Ревенко зникає і не має розвитку. Його роботи та роботи його соратників, колег повинні бачити люди, читачі бібліотек, студентство, молодь. Бо унікальна історія і культура Волинського краю була зафільмована для майбутніх поколінь, яке сьогодні прийшло з пошанівкою на перегляд фільмів Бориса Ревенка до читальної зали бібліотеки. Викладачі та студенти Інституту педагогіки та Інституту мистецтв СНУ ім. Лесі Українки з великим інтересом слухали спогади В. Герасимлюка та В. Махна про свого колегу і наставника і матимуть надію, що майбутньому аматорського кіно Волині бути!

Додаткова інформація