Фотовиставка «Історія боротьби за справедливість військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа»

 

25 травня у Волинській обласній бібліотеці для юнацтва відкрилася фотовиставка про Віталія Марківа, українського нацгвардійця, звільненого з італійської тюрми.

На виставці представлені фото бойових буднів, з побратимами, особистого архіву бійця. У вступному слові про нього розповів заступник командира по роботі з особовим складом військової частини №1141 Національної гвардії України майор Олександр Дрильчук. Він зупинився на життєписі українського військовослужбовця, головного сержанта батальйону оперативного призначення імені генерала Сергія Кульчицького  Національної гвардії України, пізніше заступника командира взводу, учасника Революції Гідності та російсько-української війни, зокрема боїв за Слов’янськ, Вуглегірськ, Станицю Луганську, Попасну (2014-2017 роки).

Коли у 2017 році Марків поїхав до Італії, щоб відвідати матір, 30 червня в аеропорту Болоньї італійська поліція заарештувала його. За фіктивним звинуваченням італійський суд визнав Віталія винним у загибелі італійського фоторепортера Андре Роккеллі на Донбасі в травні 2014 року.

Ця подія набула широкого резонансу як в Україні, так і за кордоном. Особовий склад та ветерани батальйону вважають дану справу політично заангажованою та направленою на дестабілізацію українсько-італійських відносин.

За відсутністю фактів 3 листопада  2020 року Міланський апеляційний суд виніс виправдувальний вирок у справі Віталія Марківа, повністю виправдавши його.

«Світлини висвітлюють мужність та відданість наших бійців, а відвідувачі зможуть побачити на них героя, який консолідував українське суспільство в боротьбі за справедливість, адже і наша бібліотека долучалась до написання листів на його підтримку, який 3 роки несправедливо перебував за гратами», – підсумувала директорка установи Алла Єфремова.

 

Додаткова інформація