Тиждень Європи з бібліотекою

 

До святкування Дня Європи у Волинській обласній бібліотеці для юнацтва, в рамках Тижня Європи, відбувся цикл інформаційних заходів з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

«Радо ділимося зі своїми читачами інформацією, проводимо різноманітні заходи, мета яких – розкрити та показати базові цінності Європейського Союзу, його здобутки та реалії. І цим ми прагнемо наблизити той час, коли Україна стане його частиною», – наголосила директорка бібліотеки Алла Єфремова.

 

12 травня на базі бібліотеки проводився інтелектуальний турнір «Євросоюз без обмежень» серед старшокласників Луцької спеціалізованої ЗОШ І-ІІІ ступенів №1. Організували захід Бондарук Світлана, заступник директора з НВР, Кацевич Богдан, учитель історії, та Ткаченко Інга, координатор ШЄК Енігма. Почесним членом журі була Цицюра Галина Володимирівна, учитель історії та права. Учні 9-10 класів продемонстрували високий рівень знань щодо запитань про ЄС та висловили власну позицію щодо перспективи вступу України до ЄС. Вітаємо 10-Б клас з перемогою!!!

Школярі знайомились з документними ресурсами з фонду бібліотеки на виставці «День Європи в Україні: історія та факти».

Луцька спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №1

#Інтелектуальнийтурнір Європабезобмежень#ДеньЄвропи2021

https://www.youtube.com/watch?v=fYwi-SRmrwU

Старшокласники цієї ж школи на базі бібліотеки також провели дебати на тему: «Єропейські цінності та стандарти» за участі голови Федерації дебатів України у Волинскій області Антона Євтушка.

14 травня відбувся бібліотечний уїкенд в імпровізованому бібліокафе «Літературні мандрівки Європою з героями книг». Це була книжкова прогулянка, яку працівники відділу читальних залів здійснили разом зі шкільними бібліотекарями області, слухачами курсів підвищення кваліфікації ВІППО.

В канві захоплюючих сюжетів книг пройшлися історичними місцями, галереями, музеями, театрами, вулицями, магазинчиками та ринками Парижу, Лондона, Венеції, Барселони, Флоренції тощо. Разом створили літературну карту Європи, згадавши письменників та твори, які переносять в унікальну атмосферу тієї чи іншої країни, міста.

Книга сучасного французького автора Мішеля Бюссі «Чорні водяні лілії» перенесла у мальовниче містечко Живерні, яке відоме саме тому, що там жив, творив Клод Моне, написав величезну кількість дивовижних картин.

Книги Дена Брауна, відомого американського письменника, містять неймовірно цікаві описи знаменитих архітектурних памяток. Художні твори письменника – детальні літературні путівники країнами. За допомогою його твору «Джерело» вдалося побувати в Барселоні, відвідати Саграду Фамілія, будинок Міла, Парк Гуель та Палац Гуель. Світлини, які проєктувалися на екрані, органічно доповнювали розповідь.

Авторський онлайн-тест «Впізнай країну за письменником» дозволив перевірити знання присутніх про життя та творчість сучасних європейських письменників. Тест розміщено на блозі відділу читальних залів «Територія читання, книги, журнали, спілкування» http://voub-chytannya.blogspot.com/

На завершення заходу відбувся «Книжковий челендж», під час якого присутні ділилися  власними книжковими  вподобаннями. А «Літературне гадання» допомогло визначитися з туристичними  планами майбутніх подорожей.

Виставка-інсталяція «Читай та подорожуй» представила художні тексти-подорожі та містила Qr-коди – посилання на матеріали блогу «Територія читання, книги, журнали, святкування #літературні подорожі.

 

15 травня бібліотечні працівники спільно з Управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  Луцької міської ради провели для креативних, активних та ініціативних дітей SMART-квест «Луцьк Європейський».

На учасників чекав захоплюючий маршрут визначними місцями нашого міста через Google-карти з прив'язкою до місцевості та технологією доповненої реальності. Учасники дізнались багато цікавої інформації про Луцьк та завзято пройшли кілометри вулиць до перемоги.

Це свято вкотре нагадало нам, що Європа починається не за державним кордоном України – вона починається у серці кожного українця!

Додаткова інформація