У бібліотеці вшанували пам'ять жертв голодоморів

 

Два дні поспіль, 24 та 25 листопада у бібліотеці для юнацтва відбувалися заходи «Рік тридцять третій…Голод…Голод..», на яких вшановували пам’ять мільйонів жертв голодоморів.

Ведуча заходу, завідувачка відділу читальних залів Тетяна Швай, зробила історичний екскурс, підкресливши: «У ХХ столітті українці пережили голод тричі: 1921 – 1923, 1932 – 1933 і 1946 – 1947 роках. Наймасштабніший із них був у 1932 – 1933 роках. Саме його нині називають геноцидом українського народу, здійсненим сталінським режимом. Жертвами цього Голодомору в Україні стали щонайменше 3,9 мільйона людей. Щороку у четверту суботу листопада в Україні нащадки повинні гідно вшанувати пам’ять мільйонів українців різного віку, яких на родючих українських землях змушували вмирати від голоду. На такій багатій,щедрій землі просто не могло статися такого. Але сталося …».

Вихованці Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні переглянули відео «Рік тридцять третій…Голод…Голод…», в основу якого ліг документальний фільм «Великий голод», створений телеканалом 1+1, редактором ТСН, журналістом Е. Лозовим та режисером ТСН П. Овечкіним. Це – стрічка про геноцид українського народу під час голодомору 1932-1933 років, свідомо й цілеспрямовано організованого урядом Радянського Союзу на чолі зі Сталіним. Ідея фільму у словах: «Коли вмирає людина, зникає цілий світ. Коли мільйони ідуть у прірву, зникають цілі галактики. Якщо ти забудеш, за ким б’є цей дзвін, він битиме за тобою…»

Автори фільму, мотивовані прагненням якомога правдивіше висвітлити приховані сторінки української історії, звернулися за консультаціями до визнаних дослідників історії та безпосередньо до численних жертв давніх подій, деякі з яких вперше розповідали про цю трагедію зі сльозами на очах…

На розгорнутій виставці-реквієм «Ніколи знову» були представлені художні та документальні видання, копії архівних документів, спогади та свідчення. Ліцеїсти знайомились з цією страшною сторінкою в житті України на основі фактів, адже десятиліттями інформація про голодомор свідомо замовчувалася, а архівні документи були засекречені або частково знищені, однак спроби викреслити із народної пам’яті ці страшні за своїми наслідками події виявилися марними.

В суботу закликаємо всіх українців хвилиною мовчання згадати загиблих та запалити свічки пам’яті. Ці вогники символізують нашу скорботу і пам’ять про мільйони загублених життів наших співвітчизників, нашу віру у майбутнє. Які б режими не існували, вони не зможуть поставити український народ на коліна.

Додаткова інформація