Мистецький вечір до 140-річчя від дня народження художника Пабло Пікассо відбувся у бібліотеці

 

23 вересня у бібліотеці до 140-річчя від дня народження художника Пабло Пікассо проведено мистецький вечір «Живопис, що шокував світ». Захід пройшов в межах засідання мистецької вітальні.

Вчителі образотворчого мистецтва та курсу «Мистецтво», слухачі курсів при Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти, чимало дізналися про талановитого художника і досить ексцентричну людину. Життя Пабло Пікассо було наповнене неймовірними подіями, які досі вражають шанувальників таланту художника. Якщо у звичайних дітей першим словом є «мама» чи «тато», то у маленького Пабло таким стало – «олівець».

Пікассо є одним із засновників стилю «кубізм». Він не обмежувався лише живописом, створював скульптури, пробував себе в роботі з графікою і керамікою. Крім того, був автором кількох п’єс, писав вірші та прозу.

Ще за життя митець став найбагатшим художником, полотна якого оцінювалися в сотні тисяч доларів. При цьому він вважав за краще жити на «широку ногу», мало в чому собі відмовляючи. Після смерті він залишив не тільки багатющу спадщину, що складається з картин та замальовок, а й нерухомість на загальну суму більше ніж 1,5 млрд доларів.

Художник говорив про те, що спілкування з прекрасною статтю необхідне йому більше за кисень, саме в ньому він черпає своє натхнення та ідеї для картин. Його першою офіційною дружиною стала балерина українка Ольга Хохлова родом із Ніжина.

Завідувачка відділу культури та мистецтв Лариса Тананайко демонструвала репродукції картин художника, відео про його життя та творчість. Особливу увагу звернула на чудові книги з фонду бібліотеки про художника, видані українською мовою. Розповіла про повість Тетяни Сидоренко «Ольга, дружина Пікассо» – захоплюючу розповідь про подружню пару – українку й іспанця, сімейним стосункам яких ніхто не пророкував бути щасливими й довготривалими через бурхливу та зрадливу натуру художника. Ользі Хохловій судилося стати повічною дружиною Пікассо, бо в силу життєвих обставин вони так і не розлучилися. Цікава книга американського мистецтвознавця Майлза Юнгера «Живопис, що шокував світ» – розповідь про те, як невідомий юний художник із Барселони на ім’я Пабло Руїс став «тим самим Пікассо», найвпливовішим митцем ХХ століття.

Вчителі образотворчого мистецтва чимало дізналися про сервіси та бази даних обласної бібліотеки для юнацтва на допомогу викладанню профільного предмету в школі. Про це розповіла завідувачка науково-методичного відділу Зоя Корчинська.

Додаткова інформація