Виставка-реквієм пам’яті загиблих воїнів «Айдару»

 

04 липня біля приміщення бібліотеки для юнацтва, за ініціативи учасника бойових дій Руслана Кашаюка, відбулася виставка портретів військовослужбовців батальйону «Айдар», вшанування загиблих воїнів російсько-української війни.


Ведуча дійства, головна бібліотекарка Волинської обласної бібліотеки для юнацтва сказала: «2013 рік став переломним в історії нашої держави. Він породив героїв для яких слова «душу й тіло ми положим за нашу свободу» – не просто рядок з національного Гімну, а – стан душі. Один з таких героїв наш земляк, співвітчизник Андрій Омельчук з позивним «Сотник» (нещодавно відійшов у вічність). І сьогоднішній захід, виставка - реквієм, портретів загиблих воїнів «Айдару», присвячена йому і всім тим, хто віддав своє життя, за наше з вами мирне небо, за те, щоб ми мали змогу жити на своїй рідній, Богом даній землі.»


Хвилюючим моментом стало відкриття виставки під звуки пісень у виконанні тріо бандуристок «Дивоструни» факультету культури і мистецтв ВНУ ім. Лесі Українки (керівник Мирослава Сточанська). Особливо щемливо прозвучала «В’язанка повстанських пісень» у виконанні вокального квартету «Акорд».

Андрій Омельчук одним з перших пішов на майдан під час Революції Гідності, був одним із керівників Самооборони Волині та сотником 37-ї сотні Самооборони Майдану. У 2014-му році на Волині був серед тих, хто формував батальйон «Айдар». Народився 16 січня 1966 року у Луцьку. Навчався у Львівському пожежно-технічному училищі МВС. Вищу освіту за фахом «правознавство» здобув у Міжнародній академії управління персоналом (Київ). З 2006 року займався адвокатською діяльністю. З травня 2014 року служив добровольцем у батальйоні «Айдар». Учасник боїв біля населених пунктів Металіст, Стукалова Балка, Вергунка, Красний Яр, Щастя. Отримав складні контузії і статус інваліда війни. Та навіть після того, як Андрій Ростиславович повернувся з війни додому, його війна продовжувалась, вже тут, у Луцьку. Працюючи уповноваженим у справах ветеранів війни у Волинській області, він продовжував піклуватись та боротись за своїх побратимів та їх родини.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять цієї чудової людини, справжнього українця, бойового побратима і захисника. А також згадали всіх тих, хто ціною власного життя захищав наше майбутнє.

Ініціатор заходу, людина без якої ця виставка не відбулася б, Руслан Кашаюк підкреслив, що на наших очах у виснажливих боях народжувалося нове українське військо. В те гаряче літо 14-го наші військові показали себе справжніми нащадками козацької слави. Їм ми зобов’язані можливістю жити, ростити дітей і будувати наше завтра. Вони зупинили агресора і показали всім: той, хто прийде до нас зі зброєю, заплатить надвисоку ціну.

Додаткова інформація