Зустріч в імпровізованому бібліокафе «Замість університету я закінчив бібліотеку»

 

Рей Бредбері! Цьогоріч, без перебільшення, усе інтелектуальне та культурне товариство світу вшановує 100-річчя від дня його народження. Літературна зустріч «Замість університету я закінчив бібліотеку», присвячена розмові про видатного письменника-фантаста, відбулася у читальній залі книгозбірні для вихователів груп продовженого дня, слухачів курсів Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти.

Він створив книги, які дозволили людям зазирнути у майбутнє, передбачив екрани на всю стіну, що 24 години на добу закидають нас інформацією, банкомати, мобільні телефони, вогнетривкий пластик та віртуальну реальність, медичних та бойових роботів, падіння народжуваності у розвинених країнах, масштабні маніпуляції свідомістю за допомогою телебачення та масові вбивства, – і все за десятиліття до того, як це стало частиною нашого життя.

Своєю щирістю він навчив нас радіти приємним дрібничкам, а також подарував світу інтерес до жанрів наукової фантастики та фентезі.

Він хотів дожити до 100 років, проживши 91 рік. 5 червня 2012 року, покинув наш світ, проте 400 літературних творів різних жанрів: оповідань, романів, віршів, есе, п'єс для театру, радіо, кіно- й телесценаріїв, які були видані тиражем понад 8 мільйонів примірників 36 мовами світу, поза сумнівом, забезпечили  автору вічне життя. Від часу появи друком «Марсіанських хронік» (1950) і до останнього роману «Прощавай, літо» у 2006-му прозаїк майже щороку випускав збірку оповідань і щоп’ять років – роман. Він повторював, що у дзеркалі кожного дня бачить щасливу людину, бо успішно займається улюбленою справою.

Пізнати Рея Бредбері, зануритися у його твори допомогли відео та інтерв’ю, трейлери екранізацій творів та світлини, що ілюстрували життєвий та творчий шлях письменника, а запропонований тест допоміг визначити, наскільки присутні знайомі з його творчістю.

 

Читаючи твори, вшановуючи письменника, кожен здатен воскресити його бодай на мить, тому на завершення зустрічі –  добірка цитат від видатного фантаста:

«Є злочини гірші, ніж спалювати книжки. Наприклад – не читати їх»

«Щоб вижити, треба припинити допитуватися, в чому сенс життя. Саме життя й є відповіддю»

«Ширше відкрий очі, живи так жадібно, наче за 10 секунд помреш. Намагайся здивувати світ. Він прекрасніший за будь-яку мрію, створену на фабриці й куплену за гроші. Не вимагай гарантій, не шукай спокою – такого звіра немає у світі»

«Так, ми маємо вдосталь вільного часу. Та чи маємо час подумати?»

«В нас один обов’язок – бути щасливими».

«Не має значення, що саме ти робиш; важливо, щоб все, до чого ти торкаєшся, змінювало форму, ставало не таким, як раніше, щоб в ньому залишалась часточка тебе. В цьому різниця між людиною, що просто стриже траву, й справжнім садівником».

«Кохання – це коли хочеш переживати з кимось усі чотири пори року. Коли хочеш бігти з кимось від весняної грози під всипаний квітами бузок, а влітку збирати ягоди й купатися у річці. Восени разом варити варіння і заклеювати вікна від холоду. Взимку – допомагати пережити нежить й довгі вечори…»

«Я зазнав просте і найбільше у світі щастя – я був живий».

 «Я думаю, що життя занадто серйозне, аби сприймати його всерйоз».

«Насамперед ми повинні побудувати фабрику дзеркал. І в найближчий рік видавати дзеркала, дзеркала, нічого, крім дзеркал, щоб людство могло гарненько розглянути в них себе.»

«Самі створюйте те, що може врятувати світ, – і якщо потонете по дорозі, так хоч будете знати, що пливли до берега».

Додаткова інформація