Вузлики пам’яті на стрічці часу

18 травня 1944 року - день початку депортації кримських татар, коли жінок, дітей, інвалідів війни, ветеранів та людей похилого віку зігнали до товарних вагонів та ущент заповнили їх людьми, відправивши за кілька тисяч кілометрів від рідної домівки, - нині є днем трауру в історії кримськотатарського народу. Через нестачу харчів, антисанітарію й велику скупченість багато людей загинуло в дорозі, ще десятки тисяч померли внаслідок суворих умов у вигнанні упродовж наступних років.

Цей день нагадує нам, що можна знищити людей, але дух цілого народу – ніколи. Кримські татари повернулися на історичну батьківщину. Та зараз вони знову стали жертвами репресій, ті, хто залишився відданим Україні в окупованому Криму.

18 травня 2019 року у 75-ту річницю депортації кримськотатарського народу на Замковій площі Луцька, біля пам’ятного знаку «Жертвам політичних репресій» відбувся мітинг-реквієм.

Працівники відділу культури та мистецтв нашої бібліотеки організували та провели у Луцькій спеціалізованій школі №1 зустріч з представниками кримськотатарського народу, які після окупації Росією півострова Крим живуть та працюють у Луцьку. Запрошені, школярі та вчителі переглянули документальний фільм «1944», побудований на спогадах свідків трагедії 1944 року.

 

Додаткова інформація