Історичний відеоурок «Втілення ідеї соборності: досвід та уроки»

У бібліотеці стало традицією відзначати День Соборності України та День пам’яті героїв Крут разом із вихованцями Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені героїв Небесної Сотні.

На історичному відеоуроці «Втілення ідеї соборності: досвід та уроки» та відеоперегляді «Крути 1918», які відбулися 27 та 29 січня ліцеїсти здійснили історичний екскурс в ті далекі часи за допомогою кадрів документальної хроніки, світлин, фіксуючих увагу глядачів на подіях, датах, порівнюючи минуле і сьогодення.

Бій під Крутами на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу. Вшанувати подвиг кожного з тих, хто більше ніж сто років тому, віддав своє молоде життя заради свободи та жаданої незалежності України.

Кілька років тому свято Соборності виглядало даниною певним сторінкам історії, важливим, але давно минулим. Цілісність країни здавалася безсумнівною, кордони непорушними, можливість окупації – неможливою.

Як же все перевернулося останнім часом! Нині ми відкриваємо ці сторінки. Під час заходу діти замислюються, що цінність соборності ми почали розуміти тільки зараз. І кожна подія, кожен факт тих далеких часів оцінюються по-новому.

Ліцеїсти перевіряли свої знання про цей важливий період у історії нашої держави. Бібліотекарі провели з ними гру-естафету, яку ті пройшли досить успішно та закріпили свої знання.

Видання, представлені на виставках «На шляху до соборності України» та «Їх оплакують роси у лузі…» відтворювали картину буремної історії Української революції 1917-1921років. 

Нам варто вслухатись в слова Президента України Петра Порошенка, виголошені з нагоди відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років. Він зазначив: «Сьогодні, як і сто років тому, Україна захищає свою незалежність від російського агресора. У цій війні слід пам’ятати і не допустити тих трагічних прорахунків, які призвели до поразки Української революції 1917-1921 років, а головним з них були внутрішні незгоди в умовах зовнішньої агресії. Пам’ятаймо як «Отче наш»: «Тільки коли ми єдині – ми непереможні».

 

Додаткова інформація