У бібліотеці вшанували пам’ять всесвітньо відомого режисера Сергія Параджанова

28 січня у читальній залі бібліотеки відбулося засідання мистецької вітальні «Злет, трагедія, вічність», приурочене до 95-річчя від дня народження Сергія Параджанова, українського та вірменського кінорежисера. Його слухачами стали вчителі музичного мистецтва та художньої культури області – слухачі курсів підвищення кваліфікації при Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти. Цікаве знайомство з цією неординарною особистістю дало змогу ще раз доторкнутися до його творчого таланту та неоціненого внеску у кіномистецтво України.

Він був наділений стількома талантами, що фільми, як виявилося згодом, стали похідними його мистецької фантазії. Художник, колажист, артист, режисер, декоратор, гример – усе це Сергій Параджанов...

Створені ним фільми – «Тіні забутих предків», «Колір граната», «Перший хлопець» і багато інших стали класикою. Міжнародне визнання прийшло до Сергія Параджанова після екранізації в 1964 році повісті Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків». Фільм отримав 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях (із них – 24 гран-прі) у двадцять одній країні світу.

Його ім’я стало всесвітньовідомим. Параджанову надсилали вітання Фелліні, Антоніоні, Куросава, а польський режисер Анджей Вайда дякуючи йому став перед Параджановим на коліна й поцілував руку.

Про себе сам митець казав: «Я – вірменин, який народився у Тбілісі й сидів у російській в’язниці за український націоналізм». Саме за фільми, які не вписувалися в стандарти радянської влади, Сергій Параджанов був тричі заарештований.

Захід супроводжували спогади його однодумців, близьких людей, акторів та режисерів, демонструвалися уривки кадрів з документальних фільмів за його участю.

Додаткова інформація