Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA у бібліотеці

Щороку в листопаді-грудні бібліотека долучає своїх відвідувачів до перегляду фільмів в рамках Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, який проходить по всій Україні.

З 29 листопада по 04 грудня у книгозбірні проходив перегляд різнопланових та цікавих кінофільмів. Географія їх створення – різні країни та континенти, однак теми, які порушуються в кіно, близькі кожному – дотримання прав людини в різних сферах.

29 листопада та 03 грудня для учнів ЗОШ №3 та гімназії №4 відбувся показ фільмів «Дівчина проти гравітації» та «Райдужні діти». Перед показом виступила координаторка фестивалю у Волинській області Богдана Стельмах.

04 грудня для дев’ятикласників школи № 17 демонструвалися фільми: «Біотоп» та «Без статусу. Україна».

Життя у Нойперлаху, передмісті Мюнхена, тихе та спокійне. Проте нещодавно цей спокій порушила новина: скоро по сусідству житимуть біженці. Деякі мешканці бояться шуму, тому вирішують встановити звукоізоляційну стіну. «Біотоп» показує повсякденне життя мешканців Нойперлаху і справжні причини зведення цієї стіни.

Отримання статусу біженця в Україні сьогодні є одним з найскладніші викликів для шукачів притулку. Російський громадський активіст Олексій живе в Україні без статусу вже чотири роки. Тут він через політичне переслідування. Незважаючи на тягарі життя без статусу, Олексій намагається працювати і бере участь в багатьох заходах проти агресії Росії в Україні. Команда проекту «Без кордонів» допомагає в пошуках свободи і безпеки.

04 грудня для студентів Волинського коледжу культури і мистецтв ім. І.Ф. Стравінського демонструвався фільм «Дві надії». Дві жінки, які мають дуже різне життя, поєднані не тільки ім’ям Надія, але також великою любов’ю до пісень.

В цей же день відбувся показ фільму «Какафонія Донбасу» для учнів КЗ «Луцького ліцею Луцької міської ради». Фільм-міркування, ідея якого – дослідити створення міфу про Донбас, керуючись архівними матеріалами документального та ігрового кіно. Сюжет картини розгортається у двох площинах. Перша – життя очима радянської пропаганди та Донбас як вітрина ідеології. Друга – життя реальне, приховане від зайвих поглядів. У фільмі використані архівні матеріали та записи інтерв'ю з колишніми жителями Донбасу, які стали очевидцями і жертвами російської агресії. Життя обіцяло бути симфонією праці, радості й добробуту, але виявилося оманою й маніпуляцією. Ілюзій більше не лишилося. Симфонія Донбасу перетворилася на какофонію Донбасу.

Важливою складовою демонстрування фільмів стало їх обговорення, під час яких глядачі обмінювалися думками, ділилися досвідом, спілкувалися з фахівцями та експертами. Розмова вийшла цікавою, змістовною.

До розмови долучилися координатор фестивалю Богдана Стельмах та Микола Рагулець – представник Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Додаткова інформація