Засідання мистецької вітальні «Солов’їний син України»

2 жовтня працівники відділу культури та мистецтв для вчителів музики – слухачів курсів Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти провели засідання мистецької вітальні «Солов’їний син України» з нагоди 100-річчя від дня народження видатного українського композитора та педагога Платона Майбороди.

«Рідна мати моя, ти ночей не доспала...». Хто не знає цих поетичних рядків?! В цих рядках, міцно пов’язаних у нашій свідомості з чарівними пісенними мелодіями, передана душа українського народу. Пісня давно вже стала народною, а ім’я їх автора сяє на музичному небосхилі однією з золотих зірок. Написали її брати по духу – поет Андрій Малишко і композитор Платон Майборода.

Одгримлять мелодії судьбою

І відкотяться важкі громи,

Але ми з тобою, ми з тобою

Назавжди залишимось людьми. (А. Малишко)

Цікавою була багатолітня співдружність Майбороди і Малишка. Плодами спільної праці композитора і поета стали понад двадцять пісень, серед яких такі шедеври, як «Рідна мати моя» («Пісня про рушник»), «Ми підем, де трави похилі», «Білі каштани», «Київський вальс», «Пісня про вчительку».

Доробок Платона Майбороди становить понад 200 пісень, кантат, ораторій, увертюр і дум, багато з яких увійшли до пісенної скарбниці українського мистецтва.

Неоціненність і величність Платона Іларіоновича в тому, що він прозорими, як чисті джерельні струмені води, піснями виразив дух свого народу, його радощі й печалі, біль утрат і дерзання, розчарування і ствердження, силу почуттів і любов до рідного краю, до Батьківщини. Композитор, при всій авторській самобутності, зумів торкнутися музичного генія свого народу, національного мелосу. І ніде не схибив, не сфальшував.

Додаткова інформація