День Соборності України та День пам’яті героїв Крут спільно із вихованцями Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені героїв Небесної Сотні відзначили у бібліотеці

 

Стало доброю традицією відзначати День Соборності України та День пам’яті героїв Крут разом із вихованцями Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою.

26 січня на мультимедійному уроці «Сторінки боротьби за державну незалежність», присвяченому проголошенню Акту злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки, ліцеїсти поринули у події тих далеких днів за допомогою документів, розповідей, кадрів хроніки, світлин, коментарів та музичного супроводу. Працівники відділу читальних залів під час заходу провели підсумковий тест на знання подій того часу. Виставка-екскурс «На шляху до Соборності України» познайомила присутніх з літературою про ті буремні часи, допомогла осмислити події.

 

27 січня під час мультимедійного уроку української звитяги «Крути… Мужність і біль України» вихованці ліцею вшанували подвиг юних героїв. Ті, кого зараз називають першими кіборгами, зробили неможливе – на чотири доби зупинили більшовицьку армію, яка сунула на Київ, щоб задушити молоду Українську державу.

Для підсилення сприйняття тих буремних подій в історії України, звитяги молодих бійців демонструвалися кадри документальної хроніки.

Десятиріччями історія бою замовчувалася, обростала міфами і вигадками. Але збереглася пам’ять про 27 полонених юнаків (студентів і гімназистів), яких було розстріляно військами більшовицької Росії. Наймолодшим полеглим було лише 16 років. Тільки після здобуття Україною незалежності подвиг героїв Крут зайняв гідне місце в пантеоні національної слави.

Книги, публікації з фондів продемонстрували ті трагічні сторінки на виставці «…герої серед нас, бо в пам’яті живуть!»

Бібліотека вважає своїм обов’язком – щороку вшановувати ці події, адже це наша пам’ять про молодих борців за волю, полеглих під залізничною станцією Крути. Ця битва стала символом героїзму та відданості Українській державі й національній ідеї. Прикро, що ці трагічні сторінки історії повторюються, і сьогодні тисячі нових героїв жертвують собою заради соборної та незалежної України.

Додаткова інформація