У бібліотеці відкрилась виставка живопису «Сильні духом»

 

«Сильні духом» – так називається виставка історичного портретного живопису художниці Олени Звягінцевої, яка відкрилась 15 грудня у бібліотеці.

Ведуча заходу, завідувачка відділу культури та мистецтв Лариса Тананайко, відкриваючи виставку, підкреслила: «Кожен художник, що створює портрет, має на меті не лише передати схожість з моделлю, але й передати характер людини з її думками, показати епоху, в якій живе герой. А вдалий історичний портрет – це справжня розповідь про людину походження  та звичаї тих часів».

На виставці представлена серія портретів на історичну тематику періоду Київської Русі, епохи Середньовіччя, козацької доби. На портретах зображені українські воїни, лицарі та козаки, які боролись за Українську Державу, її Незалежність. Характери своїх сучасників, художниця втілювала в історичних образах, портретах козаків та лицарів, образи яких художниця брала за основу портретів. Так, Сергій Ващук (очільник клубу середньовічного бою «Айна Бера Луцьк») надихнув художницю на три портрети. А серед мужніх чоловіків  є образ жінки-лицаря, прототипом якого стала Карина Дикса, боєць клубу «Айна Бера».

Пані Олена народилася у Львові, навчалася у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки на кафедрі декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва.

«Моїм улюбленим жанром живопису є портрет. Мені цікаво малювати історичні образи, надихаюся історією Давнього світу, історією Волині, України та особливо добою козаччини. Портрети козаків – збірний образ в уяві на основі історичних знахідок. Я – з родини художників, дідусь та бабуся теж художники, які через книги привили мені любов до історії. Джерелом нашого мистецтва є книги, які живлять уяву і творчий розум. Дуже люблю в Луцьку цікаві місця, людей та цим надихаюсь», – розповіла художниця.

Розповідаючи про картини «Воїн слави», «Покрова Берегиня», «Козак Мамай», «Нащадок воїнів-богів. Син Волині», «Не залізна»  художниця окреслила  цікаві моменти із власного життя, випадкових зустрічей з людьми просто на вокзалі, іноді магічність у портреті того чи іншого героя, та про художні образи людей, які надихають.

Гостями виставки були бібліотекарі, вчителі образотворчого мистецтва та художньої культури із загальноосвітніх шкіл області. Присутнім було цікавим дізнатися як художниця створює полотно, що надихає її, які плани на майбутнє, як кожну картину треба вміти бачити і прочитати.

Картини лише в оригіналі, деякі знаходяться у приватних колекціях в Україні, Росії, Великобританії, США.

 

Додаткова інформація