Мистецький захід, присвячений 210-ій річниці від дня народження Ференца Ліста у бібліотеці

4 листопада у бібліотеці проведено мистецький захід «Романтик-віртуоз», присвячений 210-ій річниці від дня народження Ференца Ліста – видатного угорського композитора, піаніста, диригента, педагога, засновника угорської композиторської школи, чиє життя і творчість переплелися з Україною.

Вчителі музичного мистецтва, слухачі курсів при Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти дізналися чимало нового про видатного віртуоза. Ференц  Ліст прожив дивовижне життя, у якому тісно переплелися бідність і багатство, любов і презирство, божественний талант і фантастична працездатність.

Син бідного угорця він, як рівний, спілкувався з монархами й Папою Римським. Його геній підкорював міста та країни і, звісно, жіночі серця.

Музична обдарованість Ліста виявилася дуже рано. Його батько, Адам Ліст, служив у князя Естергазі «доглядачем поголів’я овець», мав мистецький хист, навіть писав музику. Саме батько був першим учителем музики майбутнього віртуоза.

Ліст кілька разів об’їхав Європу, тричі гастролював у Російській імперії. Під час подорожі 1847 року він дав концерти у багатьох українських містах: у Києві, Чернівцях, Єлисаветграді, Житомирі, Немирові, Бердичеві, Кременчуці, Львові, Одесі, Миколаєві.

Під час гастролей у Києві в лютому 1847 року Ференц Ліст познайомився з княгинею Кароліною Вітгенштейн. Відтоді між ними зав’язалися близькі стосунки, що тривали до кінця життя митця. Саме цій жінці композитор присвятив свої симфонічні поеми.

Творча діяльність Ференца Ліста тривала близько 60 років, він створив понад 1300 творів, що є безцінним внеском у світову культуру. Його творчість відображала передові ідеї епохи, була тісно пов’язана з музичним фольклором угорського народу.

Під час заходу слухачі мали змогу послухати чудову музику, переглянути відеофільми про неперевершеного піаніста-віртуоза.

Вчителі музики впевнилися, що сміливий новатор Ференц Ліст збагатив та розширив засоби виразності музичного мистецтва. Як один з найкращих піаністів свого часу, він поєднав яскраву віртуозність із внутрішнім драматизмом та  романтичною піднесеністю виконання.

Додаткова інформація