Волинська обласна бібліотека для юнацтва – учасник віртуального методичного Ярмарку інноваційних ідей публічних бібліотек Одеської області

 

8 жовтня на платформі ZOOM відбувся віртуальний методичний Ярмарок інноваційних ідей публічних бібліотек Одеської області. Метою заходу стало посилення співпраці бібліотек та місцевих органів влади, підвищення іміджу публічних бібліотек серед мешканців громади, поширення сучасних, ефективних форм організації бібліотечного обслуговування, представлення досвіду надання нових бібліотечних послуг жителям громади, вдосконалення професійної майстерності бібліотечних працівників. Учасники ярмарку ознайомилися з інноваційним досвідом бібліотек області, познайомилися з творчими та креативними працівниками.

Методичний ярмарок – це форма «продажу»-«купівлі» інноваційних ідей, проєктів, думок. Під час ярмарку ведучий оголошував про продаж певної ідеї, розробки тощо, продавець – представляв свій «товар» – 7-10 хвилин (презентація, відеоролик, усний виступ, світлини тощо).

 

Працівники Волинської обласної бібліотеки для юнацтва, які були запрошені як гості заходу, поділилися своїми інноваційними надбаннями. Учасників заходу привітала директорка бібліотеки Алла Єфремова, яка розповіла про проєктну діяльність книгозбірні. Вона детально зупинилася на втіленні амбітного успішного проєкту «Гейміфікація: вчимось граючи», що реалізується за підтримки Європейського Союзу за програмою House of Europe. За допомогою браузера через програмне забезпечення Action Track (редактор, авторський веб-інструмент) створено чимало цікавих ігор, що дозволяє, використовуючи Google-карти, проводити квести на основі книг для школярів, студентів області як ofline, так і online. Гейміфікація та використання нових технологій дозволяє бібліотекарям заохочувати молодь до читання в новому форматі, збільшує інтерес до сучасного візуального мистецтва, історії, навчання та читання серед підлітків.

Бібліографка Віта Новосад привернула увагу до можливостей спеціалізованого сайту «БібліоGRAF» (https://sites.google.com/view/bibliograph-lutsk/%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0?authuser=0), на якому розміщено інформаційні лонгріди «KEEP CALM & БЕРЕЖИ ПРИРОДУ» та «ФАНТАСТИКА versus НАУКА».

Методистка Оксана Романюк розповіла про проєкт «Помічник патрульного», який об’єднав у співпраці: ГО «Молодіжна Платформа», Управління патрульної поліції Волинської області Департаменту патрульної поліції, Волинську обласну бібліотеку для юнацтва та учнівські ради луцьких шкіл №17 та №22. Старшокласники після двомісячного навчання від патрульних поліцейських та тренерів Громадської організації «Молодіжна платформа» самі навчали однолітків та молодших учнів школи особистій безпеці, як протистояти стереотипам, алгоритмам дій при порушенні прав підлітків тощо.

1 грудня 2020 року партнерський проєкт «Помічник патрульного» Волинської обласної бібліотеки для юнацтва та Громадської організації «Молодіжна Платформа» отримав відзнаку «Краща практика молодіжної роботи – 2020» на Четвертому форумі молодіжних працівників і працівниць в Україні. Хоч реалізація грантової практики завершилась, та бібліотека і патрульні планують працювати далі та масштабувати проєкт на інші ЗЗСО міста.

Особливо популярний серед молоді проєкт «ЕкоФабрика», про який розповіла завідувачка відділу Оксана Коба. Проєкт – переможець Конкурсу соціальних ідей у Волинській області, що реалізовується ГО «Молодіжна Платформа» разом із British Council Ukraine та Європейським Союзом, передбачає використання швейної машинки, кравецьких додатків, проведення воркшопів та майстерок з метою привернути увагу молоді до екологічних проблем, самостійного виготовлення екологічних торбин, що повинні витісняти поліетиленові пакети, якими користуємося в побуті, особливо в супермаркетах.

Приємно, що усі ідеї бібліотек Одещини та Волині були гідно оцінені та «куплені». Фаворитом став проєкт «Фотомозаїка» Центральної дитячої бібліотеки КУ Ізмаїльської міської ради «ЦБС для дітей». Бібліотеки малих громад Одеської області найбільше зацікавив проєкт Волинської обласної бібліотеки для юнацтва «ЕкоФабрика».

Волинські бібліотекарі щиро дякували за запрошення до цікавого методичного проєкту.

«Ідеї колег з Одещини були цікавими, відео – чудовими. Вони спонукають до подальшого пошуку нових форм активізації читання молоді. Чекаємо нових ідей та нових зустрічей», – підсумувала директорка Алла Єфремова.

P.S. Презентаційні матеріали інноваційних ідей, які запровадили бібліотеки у свою діяльність та представили «на продаж» на віртуальному методичному ярмарку будуть розміщені на сайті Одеської ОБЮ (розділ «Фахівцям»).

Додаткова інформація