Виставка олійного живопису «Скарб нації» відкрилась у бібліотеці

 

07 жовтня в читальній залі бібліотеки відкрилась виставка олійного живопису відомих українських художників батька та сина Володимира та Ярослава Жупанюків, яка приурочена до Дня художника.

Модераторка заходу, головна бібліотекарка відділу мистецтв Наталія Олійник коротко розповіла про основні віхи життя Володимира Жупанюка – економіста за фахом, якому завдяки повсякденній праці над собою вдалося стати самобутнім художником. Він голова талановитого сімейства, його син і невістка – художники, пробують себе в мистецтві і внуки. Пан Володимир – майстерний графік, чудесний аквареліст і живописець-пейзажист, автор цілої серії сакральних робіт.

«Я малюю вже більше 40 років, почав малювати в 30. На виставці представлено 17 картин, мої, роботи мого сина, спільні твори, створені у тандемі з ним. Для мене кожна картина – не спонтанний художній твір. Коли я беруся до роботи, то цікавлюся історією, звертаюся до науковців, музейних працівників. Я не дотримуюсь одного стилю. Професія художник це те, без чого людина не може жити. Їздити на велосипеді на природу з етюдницею – це моя потреба. Вдома більше 50-ти таких робіт. На полотно йде від півроку до року праці. Ніколи не малюю на замовлення, це і є моя свобода», – ділиться секретами творчості Володимир Жупанюк

Кожна з картин особлива і значима для авторів. Твори Володимира Григоровича пройняті любов’ю до історії та тих подій, що пов’язані з Луцьком, рідним краєм. Сюжетні композиції на історичну тематику: «Свята Волинь», «Ярмарок на Івана Богослова», «Покрова. Козацькі могили», «Володимир Великий – князь Київський», «Село Зимне. Монастир». Про них автор може розповідати довго і натхненно, адже картини – це його діти. Розповів, що картина «Боремельський хрест» унікальна і автор створена образно – Ісус Христос несе тяжкий хрест на фоні 33 хрестів (33 років життя). Автор звернув увагу студентів на картину «Святий Миколай Чудотворець – покровитель Луцька». Оповідь митця про те, чому покровителем міста Луцька є саме Святий Миколай, і як це вдалось передати через твір мистецтва, є справжнім виявом внутрішнього стану художника та його знань минулого. Сюжет картини відтворює історію з літопису, у якій розповідається, що коли воєвода татарського хана Батия Куремса напав на Луцьк, він поставив катапульти біля мурів міста. Коли воєвода почав обстрілювати городян, над замком з’явились постаті Святого Миколая та Іоана Златоуста, здійнявся сильний вітер, який відвернув ядра і вони полетіли на завойовників. За літописними даними – врятувати городян допомогло це чудо. З тих пір Святий Миколай вважається покровителем Луцька.

Автор представив три нових роботи, створених в стилі імпресіонізму,  сюжетною лінією пов’язаних з Луцьким замком, Старим містом, та виконаних в пастельно голубій кольоровій гамі.

Роботи Ярослава написані в реалістичному контексті. Основний жанр – пейзаж. Невеликі за розміром картини цікаві насамперед тим, що наближені до природи. «Околиці Луцька», «Ближче до вечора», «Післяобідня спека», «Свіжість весни» тощо, фіксують те, що з часом зникне та залишиться в історії. Вони об’єднані однією серією «І на старість світить сонце». Картини вирізняються серед інших творів мистецтва, адже характерна і визначальна риса у творчості Ярослава – непересічне вміння в тому чи іншому кольорі бачити багатство відтінків. Прекрасне унікальне поєднання кольорів, чому ніде не навчають, це – в душі. Ярослав – професійний художник, член Спілки художників України, не просто талановитий син свого батька, але і носій його ідей, іде своїм творчим шляхом із власним досвідом.

На відкриття виставки були запрошені студенти Інституту мистецтв Волинського національного університету імені Лесі Українки, які лише торують свій шлях у образотворчому мистецтві. Викладач Галина Вахрамєєва наголосила: «Життя художника – бачити, відчувати і передавати за допомогою пензля. Кожна робота художника – це підручник з історії, це приклад, як любити своє, власну історію, і як її возвеличити».

«Для бібліотеки таке поєднання творів живопису та книги, як інтелектуального мистецтва, надважливо. Кожен з присутніх студентів напише у майбутньому свою історію, свої творіння у мистецтві. Я запрошую вас до книги, адже людина приходить до розуміння своєї божественної суті і призначення власною дорогою. Ми всі доторкнулися до мистецтва художника, якому Бог дав унікальний талант», – підсумувала директорка бібліотеки Алла Єфремова. Вона щиро подякувала за музичний супровід цього дійства наставникам та учням Луцької музичної школи №1 ім. Фридерика Шопена.

Волинська обласна бібліотека запрошує гостей міста, своїх відвідувачів доторкнутись до світу прекрасного, познайомитись з творчістю талановитих художників, які прославляють Волинь, Україну, її історію, природу через мистецтво, яке є самобутнім, людинолюбним та різножанровим.

Виставка діятиме до 25 жовтня.

 

Додаткова інформація